Det var konsten som förde makarna Per och Helen Widell samman. Helen, som jobbade som lärare, var inne med sina elever på Galleri Bluelight som då låg i Malmö.

Det var konsten som förde makarna Per och Helen Widell samman. Helen, som jobbade som lärare, var inne med sina elever på Galleri Bluelight som då låg i Malmö. Foto: Jonas Lundin

Galleri Bluelight öppnar i Svalöv

Men galleristerna är inga gröngölingar

SVALÖV. Det hör inte till vanligheterna att det öppnar ett galleri i Svalöv. Men det är just vad Per och Helen Widell har gjort. Den 16 november är det invigning med 30-40 konstnärer på plats.

Av
Jonas Lundin

– Det är bara till att plocka, skojar Helen Widell och syftar på de flyttlådor som står innanför ingången till galleriet, det är precis intill ingången till Tryckhallen.

Per Widell startade Galleri Bluelight för 26 år sedan tillsammans med två konstnärer, då på 18 kvadrat i centrala Malmö. Nu driver han det tillsammans med hustrun Helen. Efter en sväng på 15 år i Halmstad, så har galleriet nu hittat in på 150 kvadratmeter i Kvarnhuset i centrala Svalöv.

– Det är permanent här och det kommer vara permanenta öppettider, men vi kommer fortsätta resa. Vi åker runt i Sverige, vi kör runt 4500 mil om året, säger Per Widell.

Det är delvis tack vare den kundkretsen som de byggt upp under åren som gör att de vågar satsa på Svalöv. Bor gör de i Trolleholm, nära till både barn och barnbarn i Malmö och Tågarp och naturen, berättar Helen.

Det var för tre år sedan som Helen blev delaktig i driften.

– Sedan jag gick i pension så tänkte jag att jag hänger på. Han hade inga statyer nämligen. Jag tycker om statyer, så jag tog in en jäkla massa statyer, säger Helen Widell och tittar på några som står en bit bort.

För tio år sedan startade galleriet en årligen återkommande jurybedömd utställning. Den kommer att återkomma nästa höst.

Från 18 kvadrat i Malmö till 150 kvadrat i Svalöv via Halmstad. En 26 årig resa som fortsätter för Per Widell och Galleri Bluelight.

Från 18 kvadrat i Malmö till 150 kvadrat i Svalöv via Halmstad. En 26 årig resa som fortsätter för Per Widell och Galleri Bluelight. Foto: Jonas Lundin

– Det innebär att man kan söka från hela Europa. I fjol var det ansökningar från tio länder i Europa plus Sverige, norr till söder. Vi har en jury med fem personer, säger Per Widell och fortsätter:

– Sökande brukar det vara ett hundratal. Sedan väljer vi ut därefter vem vi ska samarbeta med. Vi jobbar med nya kollektioner varje år.

Galleri Bluelight

Invigning lördagen den 16 november klockan 11-17 och söndag klockan 17/11.

Det har också öppet under Julmys i Svalöv lördagen den 30 november klockan 14-17.

Julutställning den 6-12 december.

Mer info om öppettider på www.galleribluelight.se

Publicerad 11 November 2019 10:00