Snabb motorbåt från Danmark till Ven, sedan färja till Landskrona. Trots ett avancerat upplägg kunde narkotikasmugglingen upptäckas tack vare en observant Venbo. Fyra män dömdes, Nu döms fyra män till långa fängelsestraff.

Snabb motorbåt från Danmark till Ven, sedan färja till Landskrona. Trots ett avancerat upplägg kunde narkotikasmugglingen upptäckas tack vare en observant Venbo. Nu döms fyra män till långa fängelsestraff. Foto: Perry Nordeng/Mostphotos Foto: Perry Nordeng/Mostphotos

Dömd knarksmugglare vill få lägre straff

"Bara lånat ut en båt"

LANDSKRONA. Han lånade endast ut RIB-båten. Det menar en av de fyra män som i somras dömdes till långa fängelsestraff för att ha försökt smuggla 37 kilo knark från Danmark till Landskrona via Ven, med hjälp av bland annat en RIB-båt. Nu vill han att Högsta Domstolen ska ta upp ärendet.

Av
Jonas Lundin

Det var den 10 januari i år som en Venbo fattade misstanke, efter att sett en så kallad RIB-båt (en snabbgående gummibåt) lägga till i skydd av mörkret i Kyrkbacken, en av öns två hamnar. RIB-båten hade kört från Rungsted i Danmark, visade den följande brottsutredningen.

Efter att kustbevakningen larmats kunde myndigheterna följa dess två man starka besättning som mötte upp en annan man på ön. Han tog färjan till fastlandet med en hyrbil. När tullen gjorde tillslag mot hyrbilen vid ankomsten i Landskrona hittades knappt fem kilo av amfetaminpreparatet MDMA, även kallat Ecstasy, drygt tre kilo kokain och 29 kilo amfetamin. De två männen i RIB-båten greps av Kustbevakningen.

Fem män åtalades i fallet, men enbart fyra fälldes för synnerligen grov narkotikasmuggling. Domen föll i Lunds tingsrätt i somras, en dom som fastställdes av Hovrätten över Skåne och Blekinge i oktober. Nu vill en av männen överklaga sin dom på sex och ett halvt års fängelse.

Enligt sin ansökan om prövningstillstånd till Högsta Domstolen yrkar mannen på att domstolen ska ogilla åtalet i sin helhet, i andra hand att hans medverkan bedöms som medhjälp i ringa mån. Han menar att han ”endast lånat ut en båt”. På sin höjd kan det anses handla om ”oaktsam medhjälp”, skriver mannens advokat till HD. Han skriver vidare:

”Hur kan X (mannens namn, red. anm) anses vara ansvarig för vad en ensam förare har i sin bil vid kontroll i Sverige på resa från Ven till Landskrona när X bevisligen befinner sig i Danmark vid smugglingen?”

Den föregående polisutredningen har visat att båten köptes in i Sverige av två av de åtalade männen, cirka en månad innan smugglingsförsöket.

Publicerad 15 November 2019 14:15