Henrik Hendin (närmast) och Tony Christensen håller i trådarna för fritidsbanken som ska öppna på Puls Arena nästa år.

Henrik Hendin (närmast) och Tony Christensen håller i trådarna för fritidsbanken som ska öppna på Puls Arena nästa år. Foto: Per Eeg-Olofsson

Snart kan du låna sportprylar gratis

Landskrona får en ”fritidsbank” på Puls Arena nästa år

LANDSKRONA.

Som en bank eller ett bibliotek där du kan låna sport- eller friluftsutrustning gratis. Så beskriver Henrik Hendin fritidsbanken som ska öppna nästa år på Puls Arena. Målet är att det ska gå att låna skidor, skridskor, skydd, bollar, rack, skor och mycket annat, lagom till sportlovet vecka 8.

Av
Per Eeg-Olofsson

Konceptet med fritidbank, ett ställe där kommuninvånarna gratis kan låna begagnad sport- och friluftsutrustning, är inte nytt, det finns i cirka 100 kommuner i Landet. I Skåne finns sådana i Malmö, Lund, Trelleborg och Eslöv. I Svalövs kommun ska det utredas om man ska skapa en fritidsbank. I Landskrona har det dock inte funnits någon, fram till nu. Och det trots att det i staden både finns ett högt idrottsintresse och barnfamiljer med små ekonomiska resurser.

– Det är lite märkligt kan man tycka, jag vet att mina företrädare i fritidsförvaltningen har funderat på att införa en sådan länge, men det är annat som kommit emellan, säger Henrik Hendin som är avdelningschef idrott och fritid på teknik- och fritidsförvaltningen.

Det är han, tillsammans med projektsamordnaren Tony Christensen, som håller i trådarna för den nya fritidsbanken.

– När jag fick en ny roll i förvaltningen för ett år sedan så tänkte jag att detta med en fritidsbank är något som vi absolut måste lösa, säger Henrik Hendin.

Nu är projektet i det som Henrik Hendin och Tony Christensen kallar ”insamlingsfasen” - alltså att samla ihop alla de sport- och fritidsprylar som ska finnas till utlåning. De ska komma in från privatpersoner som inte längre använder dem eller har dubbletter är tanken.

– I andra kommuner så har man inte haft några problem med att få in saker. Sedan har det fungerat lite olika bra med utlåningen. Jag tror att det beror lite på hur man ordnar det och var fritidsbanken finns. Här på Puls Arena har vi extremt bra förutsättningar för att lyckas tror jag, säger Henrik Hendin.

Så här kan det se ut på en fritidsbank där begagnad sport- och friluftsutrustning finns till gratis utlåning. Sådana finns i cirka 100 svenska kommuner, just den på bilden finns i Forshaga kommun.

Så här kan det se ut på en fritidsbank där begagnad sport- och friluftsutrustning finns till gratis utlåning. Sådana finns i cirka 100 svenska kommuner, just den på bilden finns i Forshaga kommun. Foto: Carina Haak/Fritidsbanken

Fritidsbanken kommer att finnas på Puls Arena, all utlåning kommer vara gratis och gälla i två veckor. Öppettiderna är inte spikade än, men det finns ett mål.

– Öppet två eller tre kvällar i veckan och på lördagar, det är målsättningen, säger Henrik Hendin.

Det är inte heller helt klart hur utlåningen kommer bemannas.

– Det är inte helt spikat ännu. Jag tror att vi behöver någon form av egen bemanning, kanske i samarbete med föreningar, säger Henrik Hendin.

Målet är att denna, och andra praktiska frågor, ska vara lösta till vecka 8 nästa år, alltså sportlovet.

– Det är en tuff målsättning, men det är vad vi sagt, säger Henrik Hendin som gärna framhåller att en fritidsbank har fler positiva effekter än bara att det gratis går att låna utrustning som kan vara dyr.

– En stor nytta är om man kan få folk att pröva något nytt, som de kanske inte skulle pröva annars. Och kanske komma in i en förening på det viset, säger Henrik Hendin.

Nu ska kommunen använda sina kanaler för att efterlysa begagnade artiklar till utlåningsbanken. Under skyltsöndagen den 1 december kommer Henrik Hendin och Tony Christensen stå på stan för att informera om fritidsbanken. En knapp vecka senare, den 7 december, finns första chansen att låta sport- och fritidsprylar i garage och på vindar göra lite nytta. Då kommer personalen på Puls Arena ta emot sådana mellan klockan 10 och 13.

Så kan du lämna prylar till fritidsbanken

Första tillfället att skänka begagnad sport- och friluftsutrustning till fritidsbanken blir lördagen den 7 december. Mellan klockan 10 och 13 är det mottagning på Puls Arena. Den som har något att skänka, eller frågor, kan höra av sig på epost fritidsbanken@landskrona.se.

Publicerad 15 November 2019 07:00