1500 hemlösa katter. Ungefär så många har Angelica Wendel hjälpt till att omplacera. Hon är en av de drivande bakom ett nytt akuthem för katter som nu öppnar i Vadensjö.

1500 hemlösa katter. Ungefär så många har Angelica Wendel hjälpt till att omplacera. Hon är en av de drivande bakom ett nytt akuthem för katter som nu öppnar i Vadensjö. Foto: Per Eeg-Olofsson

De hjälper hemlösa katter hitta nytt hem

Nytt akuthem öppnar i Vadensjö

VADENSJÖ. Snart är den här. Vintern och kölden som kryper in under skinnet och biter i kinderna. Några som har det extra tufft just då är de som inte har tak över huvudet. Även de som är fyrbenta och har päls. Nu öppnar ett nytt akuthem för hemlösa katter i Vadensjö.

Av
Jonas Lundin

– Det är rosa rummet och nästa är strandrummet, säger Gunilla Lindberg, på vars gård i Vadensjö det nya katthemmet ligger.

Här har hon tidigare haft hundhotell.

De olika rummen i katthemmet är inredda på olika sätt och påminner lite om barnrum. Men klätterredskap, kattoalett och matskålar skvallrar om att det är en viss typ av fyrbenta hyresgäster som det är tänkt ska bo här.

Det skiljer sig mycket hur lång tid det tar för en katt att få en ny ägare. ”Det kan bara ta någon dag och det kan ta veckor eller år i stödhem”, säger Angelica Wendel. Här i ett av de inredda

Det skiljer sig mycket hur lång tid det tar för en katt att få en ny ägare. ”Det kan bara ta någon dag och det kan ta veckor eller år i stödhem”, säger Angelica Wendel. Här i ett av de inredda "rummen". Foto: Per eeg-Olofsson

Det nya akuthemmet för katter i Vadensjö drivs i frivilligorganisationen Kattkommando Syds regi. En eldsjäl där är Angelica Wendel.

Det var 2010 som hon började engagera sig för hemlösa katter. Hon uppskattar att hon hjälpt till att omplacera cirka 1500 katter under åren.

– Jag har alltid gillat djur. Och just katter har ju varit så utsatta. Jag började med att adoptera två katter från Kattkommando Syd. Sedan blev jag stödhem, och när jag hade tillräckligt där så blev jag förmedlare istället, säger Angelica Wendel som just nu har elva katter hemma.

Att katter är förhållandevis billiga att skaffa kan vara en orsak till att problemet med hemlösa katter är mycket större än med hemlösa hundar, tror hon.

– Det är en slit- och slängvara för många. När katten börjar kissa inne när den är könsmogen eller river någonting, så kastar de ut den och dumpar den. Min mormor matade också katter när hon levde. Min syster hade häst på en gård utanför Landskrona, där var också många hemlösa katter, som vi tog hand om några där, säger Angelica Wendel.

Kattkommando Syd har sökt tillstånd hos Länsstyrelsen för totalt 30 katter i Vadensjö. Fnatte och Pippi har fått ett nytt hem nu när du läser detta.

Kattkommando Syd har sökt tillstånd hos Länsstyrelsen för totalt 30 katter i Vadensjö. Fnatte och Pippi har fått ett nytt hem nu när du läser detta. Foto: Per Eeg-Olofsson

I en annan huslänga ligger ”karantänen”, där katterna måste vara fyra till sex veckor, innan de flyttas över till katthemmet på andra sidan gräsmattan eller till något stödhem eller permanent boende.

Katterna får både torrfoder och blött foder. Även om det står en tonfiskburk på hyllan i karantänhuset brukar just det inte vara någon favorit, berättar Gunilla Lindberg.

– Favoritmaten är nog Whiskas. Men man måste mosa den noga, annars slickar de bara av såsen, säger Gunilla Lindberg.

När de får in en katt, så tar de den först till veterinär för kastrering, id-märkning, chippning, tatuering och vaccination om kattens hälsotillstånd medger det.

Kattkommando Syd har jobbat mycket med katter från koloniområden i Landskrona, som Kopparhögarna, Sankt Olovs Vång, Axeltofta, Citadellets koloniområde och Larvi och tycker sig ha rätt bra koll på läget i Landskrona, berättar Angelica Wendel.

– Vi har inte märkt av jättemånga hemlösa katter i Landskrona nu, det finns ju, men inte som det har varit för några år sedan. Vi har ju också kontakt med kommunjägaren, han ringer om det är någon som hör av sig om några katter som anmälda och som vi kan ta hand om, säger Angelica Wendel.

Hon berättar att de just nu har en handfull volontärer som hjälper till med skötsel av katter, men de efterlyser fler.

– De tömmer lådor, ger dem mat, klappar dem och städar lite, säger Angelica Wendel.

– Socialisering blir det också när man håller på i rummet, fyller Gunilla Lindberg i.

Den 1 december klockan 11-15 har de öppet hus och visar upp det nya katthemmet.

Den 1 december klockan 11-15 har de öppet hus och visar upp det nya katthemmet.

Den 1 december klockan 11-15 har de öppet hus och visar upp det nya katthemmet. Adressen är Vadensjövägen 301. De tio första besökarna får en julklapp till sin katt. Det kommer även att finnas hembakta kakor, bullar, designsaker, vägskyltar, KKS-väggalmanacka, kattjulkort att sälja till förmån för hemlösa katter. Det går också bra att lämna kattrelaterade saker som mat och sand.

Mer info och kontakt:

Facebook: Hemlösa katter i Skåne

Mejl: angelica.w@kks.nu

Publicerad 18 November 2019 09:45