För Gökçe Tercioğlu blir målandet som en typ av meditation och det krävs tålamod. ”Om man inte är på bra humör, så ändras dina handrörelser och det avspeglar sig i vattnet och tavlorna blir inte som du hade tänkt”, säger hon.

För Gökçe Tercioğlu blir målandet som en typ av meditation och det krävs tålamod. ”Om man inte är på bra humör, så ändras dina handrörelser och det avspeglar sig i vattnet och tavlorna blir inte som du hade tänkt”, säger hon. Foto: Jonas Lundin

Gökçe använder vattnet som duk

Skapar ny konst med gammal teknik

LANDSKRONA. Marmorering av papper är en urgammal konstart som i Turkiet kallas Ebru. Traditionellt har den använts till bland annat bokomslag. Men Gökçe Tercioğlu använder den anrika tekniken till att skapa sin egen konst. Nu ställer hon ut på Galleri Tapper-Popermajer i Landskrona.

Av
Jonas Lundin

– Det blir till 90 procent så som jag hade föreställt mig det, och det är tio procent överraskning, det är lika spännande varje gång, säger Gökçe Tercioğlu.

På väggarna hos Galleri Tapper-Popermajer hänger Gökçe Tercioğlus abstrakta målningar, som hon gjort med den traditionella turkiska marmoreringstekniken Ebru.

Enkelt uttryckt innebär tekniken att man målar i vatten. Färgerna stänks eller droppas ner i ett vattenbad, en färg i taget, och färgrika mönster arbetas fram med hjälp av olika verktyg. Det absorberas sedan på ett papper, vilket är det som Gökçe Tercioğlu gör, eller på tyg. Den som tittar på videor på Youtube över hur Ebru går till, kan se hur tavlan i vattnet ändrar sig för varje sekund.

En av Gökçe Tercioğlus egna favoriter. OBS: Bilden är beskuren.

En av Gökçe Tercioğlus egna favoriter. OBS: Bilden är beskuren. Foto: Sandie Lykke Nolsøe

– Jag kan kontrollera målningen till viss del, till exempel vilken färg jag använder, rörelsen jag gör, formerna jag skapar, utifrån erfarenheter från tidigare försök. Men naturen spelar en egen roll också. Om jag skulle arbeta lite mer med den, så ändrar den sig helt. När man väl har satt den på pappret, så förändras den ytterligare lite. Det är där som det magiska händer, det är det bästa med tekniken. Du har dina tankar om vad du ska skapa, men naturen skapar också sin konst, säger Gökçe Tercioğlu.

Det är inte bara att blanda färger i vattnen. I vattnet finns dragant, som är ett gummiliknande ämne, som man får från den torkade saven av vissa asiatiska ärtväxter. Det måste blandas i vattnet och ligga ett par dagar innan man kan måla. I färgerna blandas oxgalla, som får färgerna att expandera, men hindrar dem från att blanda sig med varandra i vattnet.

”Den här konsttekniken gör att jag känner mig väldigt nära naturen. Det är en väldigt fin känsla”, säger Gökçe Tercioğlu.

”Den här konsttekniken gör att jag känner mig väldigt nära naturen. Det är en väldigt fin känsla”, säger Gökçe Tercioğlu. Foto: Jonas Lundin

– Blandningen av de båda ger en reaktion som när du häller olivolja på vattnet och det flyter ovanpå. Det är samma sak som händer med färgen. Det flyter ovanpå, och då kan du använda vattnet som din duk, säger Gökçe Tercioğlu.

Ett typiskt motiv inom Ebru är blommor. Men Gökçe Tercioğlus målningar är abstrakta. Hon gillar perspektiv i målningarna.

– Jag vill att betraktaren ska utforska sitt eget sinne och få föreställa sig det de vill, inte bara vara fast vid meningen av tavlan. De ska få utrymme och tid att utforska sitt eget sinne med tavlorna.

Gökçe Tercioğlu använder med andra ord en teknik med långa anor, för att skapa ny konst.

– Det här är en väldigt traditionell turkisk teknik, men konsten som du ser här, den är på ett helt annorlunda och nytt sätt, säger Gökçe Tercioğlu.

Hon använder bara naturliga material, till exempel handgjorda penslar av hästhår bundna till roskvistar. Till ebrufärger används mineral- eller växtfärger. OBS: Bilden är beskuren.

Hon använder bara naturliga material, till exempel handgjorda penslar av hästhår bundna till roskvistar. Till ebrufärger används mineral- eller växtfärger. OBS: Bilden är beskuren. Foto: Sandie Lykke Nolsøe

Gökçe Tercioğlu

Turkisk/irländsk konstnär

Studerar Architectural Technology and Construction Management vid KEA - Københavns Erhvervsakademi

Jobbar också för arkitektbyrån Bjarke Ingels Group (BIG).

Vernissage på lördag

Utställning med Gökçe Tercioğlu på Galleri Tapper-Popermajer i Norra Kyrkogränden 32 i Landskrona.

Vernissage den 23 november klockan 12-16 med konstnären på plats.

Utställningen pågår en bit in i nästa år.

Publicerad 22 November 2019 07:30