Klara Nilsson gillar att snurra i ringarna.

Klara Nilsson gillar att snurra i ringarna. Foto: Jonas Lundin

Här får barnen själva välja vad de vill göra

Cityidrotts ”Öppen hall” i längre format gör succé

SVALÖV. Cityidrott Svalöv har ändrat sitt koncept lite inför vintern. Nytt är en ”Öppen hall” på två och en halv timme på onsdagar och fredagar. Tidigare var det 45-minuters pass och åldersindelat.

Av
Jonas Lundin

– Bara detta passet lockar nog 40-50 barn, säger Emma Brorsson, ledare på Cityidrott Svalöv.

Det är onsdag. Klockan närmar sig 14.30 och allt fler barn strömmar till Heleneborgshallen och Cityidrott Svalövs ”Öppen hall”.

– Onsdagar och fredagar har vi valt att köra det här öppna konceptet, och vi är här till klockan fem, säger Emma Brorsson.

I ena delen av hallen är det några som bygger en koja, lite längre bort gör några andra parkour och gör volter med en trampett, andra snurrar runt i ringar, spelar badminton eller dodge-ball. Några leker med en basketboll. Liv och rörelse. Bara fantasin tycks sätta gränser för barnens aktiviteter.

– Nu är det lite mer känsla av fritidsgård och barnen får själva bestämma vad de vill göra, säger Emma Brorsson.

Under samtalet kommer bryter en flicka in med ett önskemål om ”mörkergömme”. Emma Brorsson lovar att det ska bli på en måndag lite längre fram.

– Även om vi vill visa upp så många aktiviteter som möjligt, så kör vi inte det som barnen absolut inte vill göra, för då kommer vi ändå inte få några besökssiffror. Då är det bättre att göra saker som de vill, varvat med saker som de inte vet vad det är, så att vi får den härliga blandningen, säger Emma Brorsson.

En av de första på plats är Parween Hussein Morad.

– Jag gillar många saker, men mest att göra slime. Jag brukar göra parkour, säger hon.

Medlemsantalet närmar sig 600 för Cityidrott Svalöv. Och varje månad har de cirka 700 besökare på sina olika aktiviteter. Här är det Asal Barbooti, som siktar på att bli ungdomsledare nästa år, och Emma Brorsson, ledare på Cityidrott Svalöv.

Medlemsantalet närmar sig 600 för Cityidrott Svalöv. Och varje månad har de cirka 700 besökare på sina olika aktiviteter. Här är det Asal Barbooti, som siktar på att bli ungdomsledare nästa år, och Emma Brorsson, ledare på Cityidrott Svalöv. Foto: Jonas Lundin

Asal Barbooti är tolv år, och går i sexan, det är sista året som hon kan vara deltagare på Cityidrott. Hon siktar på att bli en av verksamhetens ungdomsledare nästa år då hon börjar sjuan.

– Gymnastiksaker tycker jag är roligast, säger Asal Barbooti.

– Jag gick på gymnastik förr, men sedan så slutade jag och då är det roligt att göra det här på fritiden.

Julia Friberg är en av de 14 ungdomsledarna.

– Jag blev ledare i juni. Man får en lite ny syn. Jag har inte varit så delaktig i det här med yngre barn tidigare. När jag gick på Linåker så hade jag ingen aning om de yngre, säger hon.

Vad är roligast med att vara ungdomsledare?

– Glädjen som man får dela med barnen.

Emma Brorsson lyfter fram vikten av ungdomsledarnas insatser.

– Utan ungdomsledarna fungerar inte verksamheten. Hade vi inte haft dem så hade vi inte kunnat göra så stora aktiviteter som vi gör, säger hon.

Publicerad 22 November 2019 10:00