Årets kulturstipendiater i Landskrona. Från vänster: Andreas Ralsgård, flöjtist, Åsa Hallengård, författare, Albert Ivarsson, nycirkusartist.

Årets kulturstipendiater i Landskrona. Från vänster: Andreas Ralsgård, flöjtist, Åsa Hallengård, författare, Albert Ivarsson, nycirkusartist. Foto: Landskrona stad

Nycirkusartist, feelgood-författare och flöjtist får stadens kulturstipendium

Årets Kulturmingel hölls i nya lokaler

LANDSKRONA. Under torsdagskvällen var det åter dags för stadens Kulturmingel, det årliga event då politiker och tjänstemän gnuggar armbågarna med stadens kulturaktiva.

Av
Per Eeg-Olofsson

Traditionellt har detta hållits på Landskrona teater, men i år blev det en annan, lite nyare, kulturell arena som blev plats för kulturminglet, nämligen Landskrona fotos lokaler i Tyghuset vid Kasernplan. I vanlig ordning var det utdelningen av kommunens kulturstipendier som var kvällens huvudnummer, om uttrycket tillåts. Tidigare år har juryn, som i år utsett mottagarna bland ett 20-tal kandidater, strävat efter en bredd, både vad gäller ålder och kulturutövande. Så även i år, när en författare, en musiker och nycirkusartist både fick äran att ta emot symboliska checkar på 15000 kronor vardera, och visa ett litet prov på sina färdigheter inför mingelpubliken.

Mottagarna av Landskrona stads kulturstipendier 2019 är:

Albert Ivarsson

Född 2002. Studerar på Cirkus Cirkörs estetiska program för nycirkus i Botkyrka och söker högre internationella utbildningar.

Motivering: ”Albert är på väg ut i nycirkusens internationella värld. Från att ha gått Kulturskolans piano, teater- och gycklerikurser under många år avslutar han snart Cirkus Cirkörs välrenommerade gymnasieutbildning inom nycirkus. Hans målmedvetenhet och energi går inte att ta miste på. Nästa steg på vägen är högre konstnärliga utbildningar i Europa eller Kanada. Det är en tuff men också magisk värld som väntar. Vi ser fram emot att följa hans utmaningar och kanske en dag se honom i en gnistrande föreställning i hemstaden Landskrona.”

Åsa Hallengård

Född 1978. Författare som debuterat under 2019 med romanen Antikkurs för vilsna hjärtan som utspelar sig i landskronamiljö.

Motivering: ”Författaren Åsa rör sig i sin debutroman i antikviteternas domäner. Antikkurs för vilsna hjärtan är en feelgoodroman där läsaren får tydliga referenser till Landskrona. För Åsa var det ett medvetet val att låta hennes historia växa fram i staden hon bor i och redan i höst kan vi följa karaktärerna i roman nummer två. Med en stor portion energi har hon på kort tid skapat sig ett namn som författare. Det är glädjande för Landskrona att vi med Åsa berikats med ännu en litterär skildrare av staden.”

Andreas Ralsgård

Född 1973. Folkmusiker med både lokalt och internationellt engagemang kring skånsk musik, med fokus på traversflöjten.

Motivering: ”Andreas är musikern som vill sätta flöjten och folkmusiken i centrum. Han gör det inte bara genom att skapa egen musik, verka som pedagog, ge ut skivor och arrangera återkommande konserter. Han för dessutom kulturarvet vidare genom att ta fram äldre skånsk musik och ge det ett internationellt perspektiv. Det sker bland annat med turnéer i Nordamerika med gruppen Ralsgård & Tullberg och som initiativtagare till musikläger i Landskrona, med gäster från hela världen. Andreas är en sann inspiratör inte minst genom att han ger möjlighet för unga och äldre musiker att mötas och växa tillsammans.”

Publicerad 22 November 2019 10:41