Cirka 1,5 miljoner svenskar emigrerade till USA under en 50-årsperiod. Det var långt ifrån alla det gick bra för, en del blev till och med utvisade ur USA. Om den gruppen pratar historikern Hans Wallgren på museet.

Cirka 1,5 miljoner svenskar emigrerade till USA under en 50-årsperiod. Det var långt ifrån alla det gick bra för, en del blev till och med utvisade ur USA. Om den gruppen pratar historikern Hans Wallgren på museet. Foto: Creative Commons

Historiker om återvändarna som inte lyckats

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Mellan 1870-talet och 1920-talet utvandrade runt 1,5 miljoner svenskar till USA. Det är väl känt, inte minst genom populärkulturella skildringar som Vilhelm Mobergs Utvandrar-trilogi. Vad som inte är lika känt är att runt 200 000 av dessa återvände till Sverige. En del av dem efter att ha nått framgång i det nya landet, men många lika fattiga som de en gång lämnade. Hans Wallgren är docent i historia vid Lunds universitet, och han har intresserat sig för den gruppen. Och då särskilt en grupp som det är mycket lite känt om: de svenskar som utvisades från USA och deporterades av olika skäl. Om detta pratar Hans Wallgren i Thulinsalen på Landskrona museum. Arrangör är Centrum för arbetarhistoria och ABF.

När? Torsdag 28 november, klockan 18.30 till 20.

Var? Landskrona museum, Thulinsalen.

Publicerad 25 November 2019 10:00