Ida Persson och Natalie Israelsson, elever på Svalöfs gymnasium, har tagit initiativ till en tävling i showmanship.

Ida Persson och Natalie Israelsson, elever på Svalöfs gymnasium, har tagit initiativ till en tävling i showmanship. Foto: Jonas Lundin

”Hela grejen är hur du kan visa ditt djur”

Elever arrangerar tävling i showmanship

SVALÖV. Showmanship handlar om att presentera sin kviga eller ko på det mest fördelaktiga sättet, och att visa upp samspelet mellan djur och skötare. En liten sport i Sverige, men stor i länder som USA, Kanada eller Spanien. Nu ska elever på Svalöfs gymnasium arrangera en tävling i showmanship.

Av
Jonas Lundin

Hålla upp huvudet, stå rätt, med frambenen parallella och med bakbenen något särade. Det är en del att tänka på för kvigan som leds fram i en av gångarna på kostallet på Svalöfs gymnasium.

– Det är mycket träning bakom en 20-minuters tävling, säger Natalie Israelsson, som varit på tre tävlingar i showmanship, bland annat på Mila-mässan.

Det är hon som tillsammans med Ida Persson har tagit initiativ till en tävling i showmanship den 2 april nästa år. Till den har de bjudit in alla lantbruksskolor i Skåne. Tävlingen hoppas de ska bidra till att öka gemenskapen mellan skolorna.

– Vi är ett gäng som verkligen brinner för våra kvigor, lantbruket och lantbruksdjuren framför allt. Sedan kommer Mila-mässan inte hållas nästa år. Det här är vår sista chans att tillsammans visa upp våra kvigor, säger Ida Persson, som går i trean och tar studenten till sommaren.

Upp med huvudet lite. ”De ska alltid visas från sin bästa sida. Det är därför vi har så mycket träning bakom”, säger Natalie Israelsson. Här med Nickolas Behr.

Upp med huvudet lite. ”De ska alltid visas från sin bästa sida. Det är därför vi har så mycket träning bakom”, säger Natalie Israelsson. Här med Nickolas Behr. Foto: Jonas Lundin

En till två gånger per vecka tränar eleverna showmanship, men det blir mer frekvent när det närmar sig tävling. En viktig sak är miljöträning.

– På en tävling kan det vara ganska mycket applåder och mycket folk. Vi har mycket miljöträning, säger Natalie Israelsson och klappar i händerna ett par gånger strax invid en kviga.

– Hon ska inte ens reagera.

Showmanship handlar mycket om samspelet mellan skötaren och djuret, berättar de. Att lära sig hantera djuren, medan djuren i sin tur lär sig att bli hanterade. Djuren på Svalöfs gymnasium går i lösdrift, därför kan det vara lite svårare att vänja dem vid att gå i grimma som på tävlingen, berättar eleverna.

– Showmanship är hur du visar dina djur, hela grejen är hur du kan visa ditt djur på bästa sätt. Då måste du ha ett samspel, ganska stor djurkunskap, eftersom du måste veta vad just ditt djur har för fördelar och nackdelar, säger Natalie Israelson.

– Och att kunna läsa av signaler och läsa av djuret på rätt sätt för att kommunicera med det och för att hitta en balans, säger Ida Persson.

Lina Jönsson i tränartagen.

Lina Jönsson i tränartagen. Foto: Jonas Lundin

Publicerad 26 November 2019 08:30