Det blir Albanoskolan istället för Häljarp för Venbarnen när de ska få kompletterande undervisning på fastlandet. Det ska ge färre resor, är det tänkt.

Det blir Albanoskolan istället för Häljarp för Venbarnen när de ska få kompletterande undervisning på fastlandet. Det ska ge färre resor, är det tänkt. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Skolbyte ska minska Venbarnens resor in till stan

Uranienborg ska samarbeta med Albano igen

VEN/LANDSKRONA. Skolbarnen på Ven ska åka till Albanoskolan istället för till Häljarp för kompletterande undervisning. Det ska ge färre resor till fastlandet.

Av
Jonas Lundin

Det går 16 elever på Uranienborgs skola på Ven, från F-klass upp till femman. Tidigare har Uranienborg haft ett samarbete med Albanoskolan, eftersom skolorna hade samma rektor. Eleverna åkte till fastlandet en dag per vecka för att främst ha praktiska ämnen som idrott och slöjd.

Men det blev för stor belastning på Albanoskolan, och när Uranienborgs skola istället fick samma rektor som Emiliaskolan i Häljarp, så fick Veneleverna åka dit. Där finns dock bara undervisning för F-3. Även mellanstadieeleverna fick åka till Häljarp, men till Sandåkerskolan.

Det gjorde att Venbarnens pendlingsdagar in till fastlandet ökade.

– Tre av fem dagar pendlade barnen in. Det har varit dåligt planerat kan man väl säga, säger Erika Burkvist, engagerad i föräldraföreningen, till Landskronaposten/HD, som först rapporterade om problemet.

Nyligen blev det klart att Ven-eleverna ska gå tillbaka till att ha den kompletterande undervisningen på Albanoskolan.

– Vi gjorde ett helomtag i organisationen på Ven. Det tidigare var positivt utifrån att den rektorn som var på Emiliaskolan också var ansvarig på Ven. Därför fanns det en naturlig koppling, men den kopplingen höll inte för mellanstadieeleverna, säger Anna Ericsson, verksamhetschef för grundskolan, till Landskronaposten/HD.

– Ska vi ha en skola på ön kan vi inte kräva att eleverna ska åka till fastlandet så många dagar. Det förstår jag.

Albanoskolan är närmare än Häljarp.

– Målsättningen är att eleverna inte ska behöva åka över till fastlandet mer än två dagar i veckan, säger Anna Ericsson.

Publicerad 26 November 2019 08:10