Landskronabon struntade i att gå till mönstring som han kallats till och för det får han nu böta två tusen kronor.

Landskronabon struntade i att gå till mönstring som han kallats till och för det får han nu böta två tusen kronor. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Landskronabo skippade mönstringen – får böta tvåtusen kronor

Visste inte att han var tvungen att mönstra

LANDSKRONA. Landskronabon kom inte till mönstringen. Nu döms han för brott mot totalförsvarslagen och får böta 2000 kronor.

Av
Jonas Lundin

Att dyka upp till mönstring som man blivit kallad till är inget val. Det är ett måste, enligt Lagen om totalförsvarsplikt. Det har en ung Landskronabo nu blivit varse.

Det var i september som den 18-årige Landskronabon skulle ha dykt upp på mönstring i Malmö. Men han gick aldrig dit. Detta trots att han i somras bekräftat att han tagit emot kallelsen och flyttat fram tidpunkten till september. Han hade inte anmält förhinder och svarade inte heller i telefon, enligt Landskronaposten/HD som var först med att berätta om det.

Rekryteringsmyndigheten polisanmälde honom för brott mot totalförsvarsplikten. I polisförhör sa han att han varit upptagen av sina gymnasiestudier och inte kände till att han var tvungen att mönstra. Nu har Lunds tingsrätt nu dömt honom att betala 2000 kronor.

Publicerad 27 November 2019 13:50