Genom sitt engagemang i nu avsomnade musikfestivalen Ökända på Ven fick Alexander Redrin kontakt med organisationen Män. Efter att ha gått en samtalsledarutbildning i deras regi har han start pappagrupper i Landskrona, som träffas på familjecentralen Rådstugan.

Genom sitt engagemang i nu avsomnade musikfestivalen Ökända på Ven fick Alexander Redrin kontakt med organisationen Män. Efter att ha gått en samtalsledarutbildning i deras regi har han start pappagrupper i Landskrona, som träffas på familjecentralen Rådstugan. Foto: Per Eeg-Olofsson

Ny pappagrupp står på egna ben i vår

Alexander Redrin har startat något han själv saknat

LANDSKRONA.

När Alexander Redrin blev pappa för andra gången fanns ingen pappagrupp i Landskrona – något han saknat. Under hösten har han ideellt startat en sådan, i samarbete familjecentralen Rådstugan. Till våren ska den gruppen stå på egna ben, och Alexander Redrin hoppas på ringar på vattnet.

Av
Per Eeg-Olofsson

När Alexander Redrin och sambon fick sitt första barn 2011, fanns det en pappagrupp i Landskrona. Men den var inte intressant för honom, berättar han.

– Papporna skulle träffas på krogen och dricka alkohol, det kändes inte så seriöst, säger Alexander Redrin.

Förra året fick paret tvillingar, och då fanns det ingen pappagrupp alls i Landskrona. Faktum är att en sådan saknas i de flesta kommuner i Sverige. Alexander Redrin berättar att organisationen Män, där han är medlem, gjort en sammanställning.

– Då fanns inte pappagrupper i fler än nio kommuner i landet, säger Alexander Redrin.

I oktober startade en ny sådan, med Alexander Redrin som oavlönad samtalsledare. Fyra träffar har det blivit under hösten, plus en femte där pappagruppen fått stå på egna ben och leda samtalen utan samtalsledare. Precis som den ska göra under våren. Allt enligt den samtalsledarutbildning som Alexander Redrin gått just hos organisationen Män, där han är medlem sedan tidigare.

– Det ideella engagemanget har jag med mig sedan tidigare med Ökända-festivalen. Det var då jag kom i kontakt med Män, när jag jobbade med ett jämställt program på festivalen, berättar han.

Just nu har organisationen Män stort fokus just på att starta pappagrupper runt om i landet, genom att utbilda samtalsledare. Något som sammanföll väl med Alexander Redrins egen önskan om en sådan i Landskrona. Att pappor, som oftast inte känner varandra sedan tidigare, kan träffas och prata om olika aspekter av att vara just pappa har stort värde menar han.

– Jag tror inte att man kan prata om alla sådana frågor med släktingar och vänner. Det är lätt att det då blir en jargong, som det inte blir om samtalet är förutsättningslöst med andra pappor som man inte känner, säger Alexander Redrin.

– De här träffarna kan vara väldigt förlösande, nästan ha terapeutiska attribut.

De här träffarna kan vara väldigt förlösande.

Höstens träffar med pappagruppen har skett i samarbete med familjecentralen Rådstugan, där träffarna har varit. Ett bra samarbete på flera sätt, menar Alexander Redrin.

– Det ger en bra inramning. Här finns professionella att prata med om man behöver, och om jag märker att det finns frågor där en pappa behöver hjälp, då kan jag tipsa om hur man kan ta det vidare. Och likadant så kan personalen snappa upp om det finns pappor som kan vara intresserade av gruppen, och tipsa dem. Det är ett jättefint samarbete.

Åtta deltagare har det varit i höstens pappagrupp. Till våren fortsätter den ha möten på egen hand, om än med ett material som Alexander Redrin förmedlat. Själv startar han upp en ny pappagrupp.

– Det är redan några som har anmält sig till nästa start som är den 16 januari, berättar han.

Så anmäler du dig till vårens pappagrupp

Mer information finns i pappagruppernas Facebook-sida. Sök på ”Pappa Peppen Landskrona”. Registrera sig i vårens nya pappagrupp kan man göra på hemsidan mfj.se/pappagrupper. Första träffen är den 16 januari.

Publicerad 27 November 2019 07:00