Precis som tidigare år kommer det att gå att åka hästskjuts när det är julmarknad på Kvarntorget den 8 december.

Precis som tidigare år kommer det att gå att åka hästskjuts när det är julmarknad på Kvarntorget den 8 december. Foto: Press

Paus i grävarbete när traditionell julmarknad hålls

LANDSKRONA.

Det grävs en hel del på gatorna kring Kvarntorget. Men det sätter inga hinder för stans mest etablerade julmarknad, som i år fått så många anmälda försäljare att några får dela bod.

Av
Per Eeg-Olofsson

I år är det 17e året med julmarknad på Kvarntorget, eller ”Plorren” i folkmun. Sexton av de åren har Claes Jagenroth, kassör i föreningen Kvarntorgets vänner, varit med och arrangerat. Den som rört sig i kvarteret runt Kvarntorget vet att det är en riktig småhusidyll med gammaldags charm. I år så störs dock den idyllen något av pågående grävarbeten. Det ska dock inte påverka julmarknaden den 8 december, enligt Claes Jagenroth.

– Entreprenören har lovat att hålla sig undan de två dagar som bodarna står uppe, berättar han.

Enda påverkan som grävarbetena har är att fönsterkalendern – där boende runt Kvarntorget pyntar ett av sina fönster mot gatan som en ”lucka” i en julkalender, i år inte blir av.

– Nej, inget organiserat. Sedan är det säkert de som gör det spontant. Vi brukar själva ha lucka nummer ett, och vi kommer nog att ha något, säger Claes Jagenroth.

I vanlig ordning blir det försäljning av en mängd hantverksprodukter, blommor, sötsaker, charkuterier, ljus, betongföremål, bröd och bakverk, honung, glaskonst med mera. Plus föreningens eget lotteri och tomtens tält där han sitter och tar emot önskelistor. Det kommer finnas möjlighet att åka hästskjuts med Venbon Ivan Vargas.

I år är det så många försäljare anmälda till marknaden att det blivit lite trångt om saligheten.

– Det finns 20 bodar och vi har 25 anmälda försäljare, så några får dela bod, säger Claes Jagenroth.

Publicerad 27 November 2019 08:30