"Det var en väldigt speciell upplevelse. Det var proffsigt på alla sätt och otroligt inspirerande", säger Eva Ahlberg, lärare på Svalöfs gymnasium om Lärargalan. Foto: Jonas Lundin

Svalövslärare prisades med galabesök

SVALÖV. Eva Ahlberg är lärare i svenska och engelska på Svalöfs gymnasium. Av runt 10 300 nominerade lärare, så var hon en av 400 som valts ut till att en stor lärargala på Berns Salonger i Stockholm. Den 2 december kan du se henne på tv.

Av
Jonas Lundin

– Även om jag inte ens hade fått komma till själva lärargalan, så kändes det jättestort och kul att det överhuvudtaget fanns elever som bemödade och tyckte att det var värt att skicka in. Jag hade ingen aning om det. Det var det som var vinsten. Det var belöning nog. Sedan var det ett jätteplus att jag blev en av de 400 som fick vara med på själva galan, säger Eva Ahlberg.

Lärargalan har funnits årligen sedan 2016, med syfte att uppmärksamma och lärargärningen. Det är elever som får nominera. I år hade över 30 000 elever nominerat drygt 10 300 olika lärare. 400 av dem fick nyligen åka upp till Lärargalan den 18 november, som för första gången spelades in för att visas på tv den 2 december. Det delades ut priser i tio olika kategorier, bland annat årets högstadielärare, mellanstadielärare och gymnasielärare. Även årets nytänkare, årets värdegrundare och årets matematiklärare prisades. Galans programledare var Mark Levengood och galans grundare Beata Kull. På plats fanns också till exempel utbildningsminister Anna Ekström (S), rymdfararen Christer Fuglesang, litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, komikern Petra Mede och journalisten Alexandra Pascalidou.

Eva Ahlberg går snart in på sitt 22:a år som lärare på Svalöfs gymnasium. Hon undervisar elever som läser till djursjukvårdare i svenska och engelska.

Vad tycker du gör en bra lärare?

– Att man ska tycka om eleverna och vara engagerad i dem. Man kan nog inte tycka om dem för mycket eller vara för engagerad. Man bör tycka om dem lika mycket, och helst mer, än vad man tycker om sina ämnen, säger Eva Ahlberg.

– Det är också viktigt att ha höga förväntningar på dem, för de förväntas klara ganska mycket i samhället.

Kanske var det passande att Lärargalan arrangerades just på Berns Salonger. Det är ett rum där som gett namn åt August Strindbergs roman Röda rummet från 1879. Eva Ahlberg passade såklart på att titta in där.

– Det såg verkligen ut så som jag föreställt mig det. Jag har ju läst boken.

Publicerad 27 November 2019 08:30