Natten mellan måndag 29 juli och tisdag 30 juli blev den mest våldsamma i Landskrona på länge. En skjutning, en sprängning, och en funnen sprängladdning kunde summeras på morgonen. Nu har två män anhållits.

Natten mellan måndag 29 juli och tisdag 30 juli blev den mest våldsamma i Landskrona på länge. En skjutning, en sprängning, och en funnen sprängladdning kunde summeras på morgonen. Nu har två män anhållits. Foto: Andreas Hillergren / Ritzau Scanpix/Arkiv

Två anhållna efter våldsamma sommarnatten

Greps i Landskrona i morse

LANDSKRONA. Många Landskronabor minns säkert natten mellan den 29 juli och den 30 juli i somras, då staden skakades av flera våldsdåd. Nu har två män i 20-års åldern anhållits.

Under onsdagsmorgonen gjorde Polisen tillslag på flera adresser i Landskrona. ”Tillslagen gällde sommarens två händelser där lägenheter attackerades med handgranater i vad polisen betraktar som en del i en konflikt mellan kriminella nätverk”, skriver Polisen i ett pressmeddelande.

Det är två män, födda 1998 och 1999, som nu är anhållna på sannolika skäl misstänkta för försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse och vapenbrott. Vid husrannsakan hos en av de misstänkta hittade Polisen ett skjutvapen och personen misstänks nu även för grovt vapenbrott.

– Det här ärendet har varit igång och arbetats med ända sedan det skedde i somras. Det är genom utredningen och de utredningsåtgärder som man har vidtagit under den här tiden som lett fram till de här misstankarna, så att vi kunde gripa dem idag, säger lokalpolisområdeschef Tina Anderberg, till Lokaltidningen.

Vad var det som gjorde att ni fick upp ögonen just för de här två, till exempel teknisk bevisning?

– Jag kan inte gå in i detaljer av vad misstankarna består i och grunden till misstankarna. Alla utredningsåtgärder som har vidtagits i ärendet har lett fram till att de här två är på sannolika skäl misstänkta för detta, säger Tina Anderberg.

Det kan bli aktuellt med fler gripanden och husrannsakningar i de berörda nätverken, berättar hon.

Någon koppling till sprängningen vid stadshuset finns det inte, enligt Tina Anderberg.

– De olika våldshändelserna har inget med varandra att göra.

I ärendet med stadshussprängningen finns det ännu ingen gripen eller anhållen.

Natten mellan den 29 och den 30 juli

19.48 kom larm till polisen om en skottlossning på Öster. När polis och räddningstjänst kommer till platsen finner de en man, född mellan 1994 och 1997, med en skottskada i benet, dock inte livshotande. Korsningen Östergatan/Bredgatan spärras av för teknisk undersökning.

23.34 fick polisen larm om ett misstänkt farligt föremål på närliggande Föreningsgatan. Polisens nationella bombskydd kallades till platsen och genomförde en kontrollerad sprängning. Sannolikt rörde det sig om en handgranat. Vid sextiden hävdes avspärrningarna, det närliggande bostadshuset evakuerades aldrig.

Vid 04.15 fick polisen åter in larm. Denna gång om en explosion på Tranchellsgatan. Anländande polispatrull upptäcker krossade rutor i en lägenhet där någon form av sprängmedel detonerat. Lägenheten ska ha varit tom vid tillfället.

Publicerad 27 November 2019 15:30