Cecilia Pettersson (till höger) är en av de återkommande givarna till julhjälpen. Hon har en kasse med spel, dockor, hårsnoddar och andra lämpliga gåvor till barn att lämna över till Sussie Östberg.

Cecilia Pettersson (till höger) är en av de återkommande givarna till julhjälpen. Hon har en kasse med spel, dockor, hårsnoddar och andra lämpliga gåvor till barn att lämna över till Sussie Östberg. Foto: Per Eeg-Olofsson

Julhjälpare: ”Det är allt fler som hör av sig”

Trogen julhjälpare märker ökat behov

LANDSKRONA.

Ända sedan 2016 har Susanne ”Sussie” Östberg engagerat sig i ”Julhjälpen”. Varje vinter lägger hon massor av sin egen tid och kraft på att förse familjer med knappa resurser med julmat och julklappar. Och det kommer hon fortsätta med. ”I år har fler hört av sig för att få hjälp än tidigare” berättar hon.

Av
Per Eeg-Olofsson

Lokaltidningens reporter möter Sussie Östberg utanför Citygross i Landskrona, en gråkall förmiddag i november. Hon har bytt ett pass på jobbet på ett LSS-boende i Svalöv för att stämma träff med en privatperson som har lite saker att skänka, sådant som kan bli bra julklappar till barn. Ett av många sådana möten under november och december månad för Sussie Östberg, som började engagera sig i Julhjälpen 2016, när denna form av välgörenhetsprojekt inför julen startade som ett upprop på Facebook.

– Jag är med i två grupper på Facebook, en för Skåne och en för hela Sverige, berättar Sussie Östberg.

Där ger hjälparna varandra tips och råd. I Skåne finns det nu julhjälpare i 12 kommuner: Malmö, Trelleborg, Sjöbo, Staffanstorp, Ängelholm, Helsingborg, Ystad, Skurup, Hörby, Höör, Svalöv och Landskrona.

En stor del av tiden hon lägger på Julhjälpen går till att skriva till olika organisationer och företag och be om sponsring, berättar Sussie Östberg. Ofta blir det nej, men ibland blir det positivt svar, som från den stora matvarukedjan vars butik vi står utanför. I år har de lovat att sponsra med kassar med julmat, det andra som Julhjälpen hjälper till med, förutom julklappar.

Familjer med knappa resurser kan höra av sig till Julhjälpen med önskemål, berättar Sussie Österberg, som efter bästa förmåga försöker ordna fram det som står på önskelistan. Inplanerat finns bland annat en inköpstur till Ullared för att få julklappsbudgeten att räcka så långt som möjligt.

I år finns det en tydlig trend i önskningarna har Sussie Östberg märkt:

– Presentkort, det är det fler som vill ha. Då kan ju barnen själva köpa det de vill ha.

En annan trend är att fler och fler hör av sig för att få hjälp med julklappar och julmat.

– Jag trodde att vi nått toppen förra året, men det är ännu fler detta året, det är allt fler som hör av sig. Det kan vara att man har många barn, och att ena föräldern är sjuk eller arbetslös. Man har ont om pengar helt enkelt.

Och det betyder att Sussie Östberg sannolikt kommer vara en julhjälpare lång tid framöver.

– Så länge det finns behov, säger hon.

– Jag brinner för det här, jag tycker det är jätteroligt.

Nu är det bråda dagar fram till jul, men på själva julafton är det egna familjen i Håstenslöv som är i fokus.

– Den 18 december, då ska allting vara klart, säger Sussie Östberg.

Så gör du om du vill hjälpa till

Om du vill skänka saker går det bra att höra av sig per e-post: julhjalpensvalov.landskrona@gmail.com

Den som vill skänka pengar kan göra det via swish: 0723764961, skriv ”Julhjälpen 2019”, eller genom överföring till konto: 8214 93531021784.

Publicerad 28 November 2019 07:00