Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Strid om Svalövslokalers pengar fortsätter

Centerpartiet: ”Väldigt oroliga för vad som händer”

SVALÖV. De styrande slaktar det kommunala fastighetsbolaget Svalo, menar oppositionens Fredrik Jönsson (C). Inte alls, menar Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Av
Jonas Lundin

Nu är det klubbat i fullmäktige, extrauttagen ur de kommunala bolagen, fyra miljoner kronor ur Svalövsbostäder (bostadsbolaget) och åtta miljoner kronor ur Svalövslokaler (fastighetsbolaget). Båda extrauttagen har vållat debatt. När det gäller Svalövsbostäder så har till exempel Hyresgästföreningen talat om dubbelbeskattning av hyresgästerna. Men när det gäller extrauttaget ur Svalövslokaler, som hyr ut fastigheter till lokala verksamheter som skola till exempel, så är kritiken en annan.

Det tömmer bolaget på pengar, menar Fredrik Jönsson, Centerpartiets gruppledare och nyvald ersättare i styrelserna för Svalo/Svabo.

– Vi är väldigt oroliga för vad som händer med Svalövslokaler på sikt, både ekonomiskt och hur det ska styras, säger Fredrik Jönsson.

Förutom det nu beslutade extrauttaget på åtta miljoner kronor ur Svalo, så planerar de styrande att ta ut 19 miljoner kronor för år 2020 och 6 miljoner för år 2021.

Centerpartiet har gjort en egen uträkning över Svalos egna kapital fram till och med utgången av år 2021. Enligt den uträkningen så skulle bolagets kapital landa på drygt nio hundra tusen minus vid utgången av år 2021, jämfört med ett plus över 36 miljoner kronor i eget kapital, vid utgången av förra året. I den beräkningen ingår förutom de planerade extrautdelningarna, även bland annat den beslutade hyresjusteringen på sju miljoner kronor per år, det vill säga en lägre hyra som de kommunala verksamheterna ska betala till Svalo.

– Gör de dessa uttagen vi ser framför oss, så ställer man Svalövslokaler inför likvidation. Vill man undvika det så får man titta på andra sätt att finansiera. Man kan nog inte utesluta att det blir tal om fler extrautdelningar även från Svalövsbostäder, säger Fredrik Jönsson (C).

Det är inte alls tal om någon slakt av Svalo, menar Teddy Nilsson (SD),

– Enligt vår bedömning, i konsultation med professionen, så gör vi inte det. Vi går ner på eget aktiekapital, samtidigt så tittar vi över bolagskonstruktionen. Det med att slakta bolag eller likvidation är egentligen inget jag vill bemöta, för det är inte aktuellt, säger Teddy Nilsson (SD).

Oppositionen oroar sig i onödan, menar han.

– Vi har välmående bolag och de bolagen ska jobba för den kommunala sektorns bästa. Det i kombination med att använda de resurserna vi har, säger han.

– Centerpartiet har ju räknat, men samtidigt så har vi haft en bolagsjurist och en konsult inriktad på bolagsuppbyggnad som tittat igenom det här för att vi inte ska hamna fel. Jag litar på professionen och har inställningen att oppositionen är kanske inte så välvilligt inställd och vill göra det morskare än vad det är.

Publicerad 28 November 2019 09:15