Torbjörn Ekelund (L) ska sluta som ledamot i bildningsnämnden.

Torbjörn Ekelund (L) ska sluta som ledamot i bildningsnämnden. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Ekelund lämnar bildningsnämnden

”Var sak har sin tid”

SVALÖV. En av de tongivande politikerna de senaste åren i den svalövska kommunpolitiken är Torbjörn Ekelund (L). Nu trappar han ned lite inom kommunpolitiken genom att lämna bildningsnämnden.

Av
Jonas Lundin

Torbjörn Ekelund (L) har suttit i det som numera heter bildningsnämnden i sju år, med huvuddelen av tiden som ordförande, numera dock som ledamot.

- Även om jag nu lämnar bildningsnämnden så är jag ändå stolt över hur det ser ut på utbildningssidan nu, jämfört med 2013, då det var katastrof, säger han.

Torbjörn Ekelund menar att Liberalerna var drivande bakom att kommunen, som tidigare inte hade en utbildningsdel i sin förvaltning, skulle anställa en utbildningschef och ändra den politiska organisationen från att ha ett ”välfärdsutskott” till att få ett ”utbildningsutskott” och ett ”vård- och omsorgsutskott”. Det infördes i januari 2013. En utbildningschef anställdes och Torbjörn Ekelund (L) blev ordförande för utbildningsutskottet. Från den 1 januari 2016 ombildades utbildningsutskottet till en bildningsnämnd.

- Sedan 2013 har skolresultaten, med undantag för något år då det varit tillfälliga svackor, lyfts sakta men säkert. Tendensen är nu positiv, säger han.

Han anger inte en direkt orsak till varför han lämnar bildningsnämnden.

- Var sak har sin tid. Jag kan verksamheten väldigt djupgående, så visst är det lite nostalgiskt. Men man kan inte bita sig fast för övrigt på uppdrag heller, säger han.

Är det här ditt första steg till att dra dig tillbaka från kommunpolitiken helt?

- Det kan bli så, men det är långt till nästa val, så det är inte lätt att förutse nu. Jag kan inte lämna något entydigt svar. Utvecklingen under 2020 och 2021 kommer ge svar på den frågan, säger Torbjörn Ekelund.

Publicerad 29 November 2019 09:00