Så här kan det se när man odlar hydroponiskt, det vill säga utan jord.

Så här kan det se när man odlar hydroponiskt, det vill säga utan jord. Foto: Press

På Fridhem ska både betygen och grönsakerna växa

Urban odling ny inriktning på allmän kurs

SVALÖV. Urban odling handlar om att odla grönsaker och andra växter på ett småskaligt sätt i sitt eget hem eller i stadsmiljö. Det kan vara allt ifrån en kryddodling i köksfönstret till att odla sallad och tomat på taket av en skyskrapa mitt i en storstad. Nu startar Fridhems folkhögskola Allmän kurs med inriktningen Urban odling.

Av
Jonas Lundin

- Vad jag vet så finns det inga andra folkhögskolor som har den kombinationen. Det finns andra skolor som har odling, men då sysslar man bara med det. Här har man den kombinationen att man kan läsa upp sina gymnasieämnen också, säger Niklas Hernmo, kontaktlärare för inriktningen, och även lärare i naturkunskap och matematik.

Kursdeltagarna kommer att få syssla med urban odling ett par dagar i veckan.

- Det rör sig om småskalig odling, framför allt den typ av odling man kan göra i hemmet, för att odla sina egna grönsaker. Man kan odla annat också, som kryddor och blommor, vad man nu vill, säger Niklas Hernmo.

- Det finns också olika sätt att odla. Man kan ju odla hydroponiskt, alltså utan jord. Det finns andra tekniker som de kan prova också. De får genomföra odlingsprojekt där de själva får bestämma vad de göra och vilka grödor de ska odla.

En viktig punkt inom Urban odling är att maten produceras ekologiskt. Så är också tanken på Fridhem.

- Det är vår strävan, säger Niklas Hernmo.

Fridhems folkhögskolas nya ”Allmän kurs med inriktning Urban odling” drar igång i januari men går att söka redan nu.

Publicerad 29 November 2019 09:00