Personalen på Pågatågen får elektriska stötar efter att de under förra året fick nya arbetskläder. Det har blivit en fråga för Arbetsmiljöverket.

Personalen på Pågatågen får elektriska stötar efter att de under förra året fick nya arbetskläder. Det har blivit en fråga för Arbetsmiljöverket. Foto: Skånetrafiken/Creative Commons

Tågpersonalens nya kläder ger elstötar: "Jag vill se åtgärder"

Uppmanas lägga uniformen i frysen

SKÅNE.

Personalen på Pågatågen har råkat ut för ett oväntat arbetsmiljöproblem efter att de fått nya arbetskläder. Det är nyhetsbyrån Siren som rapporterar om att de anställda drabbas av starka elektriska stötar.

Av
Per Eeg-Olofsson

Skyddsombud på företaget har gjort en anmälan om problemet till Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren, tågbolaget Arriva, har inte gjort tillräckligt för att få bukt med problemet, menar skyddsombudet Therése Nilsson, som varit i kontakt med Arbetsmiljöverket. Leverantören har för sin del rekommenderat tvätt med sköljmedel eller att lägga plaggen i frysen.

– Men problemen ökade igen så fort det blev kallare ute. Jag vill se åtgärder, säger Therése Nilsson till Nyhetsbyrån Siren.

De nya uniformerna med byxor och kavaj i ull och skjortor i polyester delades ut i december förra året, och det dröjde inte länge förrän problemen med statisk laddning märktes. En särskild arbetsgrupp bildades för att tackla frågan, och i en enkät som genomfördes tidigare i år svarade en majoritet av de anställda att de påverkats.

– Det är framför allt förarna som klagat på stötarna. När de glider av stolen för att gå ut på perrongen och göra avgång med tåget så laddas ullen mot det syntetiska materialet i stolen. Enligt leverantören ska det främst vara därför den statiska elektriciteten uppstår, säger Therése Nilsson till Nyhetsbyrån Siren.

Själva stötarna avges vid kontakt med metall, som till exempel när lokförarna använder vid mikrofoner för att göra utrop. Även kundvärdarna ombord har upplevt problemen.

Nyligen lämnades en så kallad 6:6a-anmälan in till Arbetsmiljöverket. Ett krav var då bland annat möjlighet till byte av berörda uniformsdelar senast till årsskiftet.

Men myndigheten rekommenderar personalen att dra tillbaka den anmälan. Arriva har redan gjort de åtgärder som efterfrågats menar Arbetsmiljöverket. Bolaget har bland annat utlovat en ny undersökning bland personalen. Men arbetsgivaren har inte fullt ut greppat problemet och mer konkreta insatser behövs, enligt Therése Nilsson. Frågan diskuterades så sent som igår på ett möte med ledningen.

Publicerad 29 November 2019 13:16