Nadja Bournonville har tolkat sin gammelfasters dramatiska levnadsöde i fotoserien ”Intercepted” som visas på Tyghuset (bilden är beskuren).

Nadja Bournonville har tolkat sin gammelfasters dramatiska levnadsöde i fotoserien ”Intercepted” som visas på Tyghuset (bilden är beskuren). Foto: Nadja Bournonville

Spionhistoria i fototolkning på Tyghuset

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Lördagen den 7 december öppnar en ny fotoutställning i Landskrona fotos lokaler i Tyghuset. Denna gång är det Nadja Bournonville som ställer ut, en ung svensk fotograf som är 2018 års Claës Lewenhaupt-stipendiat. Hon har låtit sig inspireras av det dramatiska öde som hennes gammelfaster, Eva de Bournonville, mötte. För vinnings skull tjänstgjorde hon som spion för Tyskalnds räkning i London under första världskriget. Hon blev dock tidigt avslöjad av underrättelsetjänsten, och dömdes till döden. Dödsstraffet förvandlades till fängelse, och efter sex avtjänade år tilläts hon återvända till hemlandet Sverige. Här tjänade hon sitt uppehälle genom att undervisa i engelska, och blev hela 108 år gammal. Det finns många oklarheter i historien om spionen Eva de Bournonville, något som Nadja Bournonville tagit fasta på. I hennes bilder tillkommer nya detaljer, andra historier berättas, perspektiv förvrids och det som står skrivet har strukits över och korrigerats i marginalen. Vernissagen börjar klockan 14, då det blir öppningstal av Tonie Lewenhaupt, Claës Lewenhaupt stipendiefond. Utställningens curator Jenny Lindhe samtalar med Nadja Bournonville.

När? Lördag 7 december, klockan 12 till 17. Vernissage från klockan 14.

Var? Tyghuset, Kasernplan.

Publicerad 30 November 2019 09:00