Även när det gäller hundkoppel och halsband finns det ett mode och Mikael Hellner tillverkar exklusiva och designade produkter för företaget Dogartist. Här visar han några varianter som säljs i exklusiva hundaffärer runt om i världen.

Även när det gäller hundkoppel och halsband finns det ett mode och Mikael Hellner tillverkar exklusiva och designade produkter för företaget Dogartist. Här visar han några varianter som säljs i exklusiva hundaffärer runt om i världen.

Något för fina vovvar

Liza Minellis hund har halsband från Landskrona

Av
Jan Pilefelt

MODE. Ser ni någon bild på en kändis med hund kan mycket väl hundens halsband vara tillverkat i Landskrona.
Här finns nämligen Mikael Hellner som driver familjeföretaget Hellners Läderverkstad och enligt uppgift har självaste Liza Minelli en vovve med halsband tillverkat av Mikael.
- Tidigare har jag haft verksamheten inne i stan och det var också där företaget startades en gång i tiden av min farfar, berättar Mikael Hellner som är körsnärsmästare.
Efter att under flera år hållit till på Norra Långgatan flyttade Mikael för en tid sedan verkstad och butik till källaren i huset han bor i på Repslagargatan. Där har han sin verkstad och en liten butik för olika lädervaror.
- Jag åtar mig alla slags arbeten med läder och bland annat gör jag västar till medlemmar i mc-klubbar, berättar han.

Fylking frågade
Men det kanske mest anmärkningsvärda är de koppel och halsband till hundar som utgör en stor del av Mikael Hellners verksamhet.
- Jag fick kontakt med Gert Fylking för några år sedan då han hade tittat på min hemsida. Han frågade om jag kunde göra några prov på halsband och koppel till hundar och visst kunde jag det, berättar Mikael.
Företaget som säljer Mikaels hundkoppel och halsband heter Dogartist som ägs och drivs av paret Gert och Tanja Fylking, och som bland annat säljer hundacessoarer som i många fall designats av artister och kändisar. Markoolio, Camilla Thulin, Josefin Crafoord och sångerskan Kate Ryan har till exempel designat egna hundkoppel.
- Jag säljer inte själv de här produkterna utan det är beställningsjobb i ganska små serier som sedan distribueras vidare till olika försäljningsställen runt om i världen, berättar Mikael Hellner.
I framför allt USA är utsmyckning av hundar en stor industri som omsätter stora belopp och i slutet av augusti deltog Dogartist med sin senaste kollektion vid New York Pet Fashion Week.

Design av kändisar
- Tillsammans med Tanja Fylking och i en del fall olika artister diskuterar vi fram hur en ny kollektion ska se ut och det är många olika varianter för hundar i olika storlekar, förklarar Mikael.
Det kan handla om olika breda koppel i olika färger och med olika utsmyckning. Mikael visar upp en rad olika halsband som han tillverkat under åren.
- Det handlar om en årsomsättning på cirka 300 000 kronor så det är ganska mycket. Sedan kan ett halsband i affären kosta omkring 700 kronor.
Mikael Hellner har även på prov gjord några sadelväskor för lite större hundar vilket kan vara praktiskt om hunden orkar med det.
- Så länge det finns ett intresse för den här typen av produkter och så länge paret Fylking vill anlita mig fortsätter jag, säger Mikael Hellner.

Publicerad 01 October 2008 03:00