Nya luckor lyfter hela köket. Sprutmåla dem, byt dem eller byt bara handtagen, det är upp till dig och plånboken.

Nya luckor lyfter hela köket. Sprutmåla dem, byt dem eller byt bara handtagen, det är upp till dig och plånboken.

Renovera köket billigt och snabbt

Större renoveringsprojekt inomhus – så går du tillväga

Av
Av Lena Noalt

RENOVERA. I stället för att riva ut stommarna kan du till exempel bara måla fronterna, antingen själv eller så lämnar du in dem till en lackeringsfirma.  
- Jag rekommenderar att lämna in dem till den lackeringsfirma, då blir resultatet bäst. Dessutom kan man ju passa på att byta färg då, säger Jerker Johansson, inredningssnickare. Sprutlackering av luck- och lådfronter kostar cirka 150 kronor för en lucka. Ett annat alternativ är att köpa nya luckor och hänga på de gamla stommarna. Många företag erbjuder denna tjänst som brukar kosta kring?, betydligt dyrare alltså, men en möjlighet att byta till ett nytt träslag.
Allra billigaste sättet att förnya köket är att köpa nya beslag, en enkel åtgärd som gör mycket för helhetsintrycket.
- Att byta bänkskiva och kakel samtidigt är smart och ger ett snyggt resultat. Material som håller i längden är stenskivor, men även massiva träskivor är långlivade om man sköter dem rätt, säger Jerker Johansson.

Finns genvägar

Har du inte tid eller råd att byta kaklet finns det genvägar. Det går faktiskt att måla. Börja med att tvätta kaklet med målartvätt, slipa sedan med ett fint sandpapper och tvätta därefter bort slipdammet. Sedan målar du två gånger med våtrumsfärg. För jobbigt? Köp kakeldekor och sätt upp, det tar några minuter, men håller inte i evigheter. Ytterligare en variant är att sätta upp härdat glas i stället eller framför kaklet. Ytan måste vara jämn först, så en gipsskiva framför kaklet är bra, sedan kan en glasskiva i valfri färg limmas fast.
- När det gäller golv föredrar jag massiva trägolv som kan slipas och lackas många gånger. Parkett kan ju bara slipas ett par gånger, men det är lättare att byta, säger Jerker Johansson.

Belysning och bänkskivor gör mycket för intrycket.

Belysning och bänkskivor gör mycket för intrycket.

Checklista för renovering

Du behöver bygglov för tillbyggnad, rivning, exteriör förändring, väsentlig förändring av marknivå samt om du inreder till exempel garaget till något annat. Man behöver även bygglov för att till exempel ta upp ett nytt fönster i fasaden eller ändra färg på huset. När alla handlingar är klara och bygglovet godkänt är det dags att hitta hantverkare. Kolla upp och ta referenser från bekanta. Begär offerter och referenser innan du väljer entreprenör. Bästa referensen är att få besöka ett hus som entreprenören byggt och prata med dem som bor där.
Dubbelkolla att den som slutligt blir din avtalspart också är den som gett dig det prisförslag som du har accepterat.
Kontrollera att den du väljer känner till Sveriges Byggindustriers etiska regler. Innan du anlitar någon för ett hantverksarbete - kontrollera att han/hon har firma med F-skattesedel.
Se till att besiktningar genomförs och att ordentliga protokoll upprättas. När du bygger om och till finns det olika bidrag du kan ansöka om. Information finns på Boverket www.boverket.se.

Läs på innan du börjar renovera hemma, och ta hjälp om du är osäker.

Läs på innan du börjar renovera hemma, och ta hjälp om du är osäker.

Publicerad 01 October 2008 03:00