<b>STÄMNINGSHÖJARE. </b>Benny Berggren ska arbeta för att stämningen på Landskrona IP ska bli positivare, Foto: Mikael Öhrn

STÄMNINGSHÖJARE. Benny Berggren ska arbeta för att stämningen på Landskrona IP ska bli positivare, Foto: Mikael Öhrn

Landskrona BoIS med i projekt mot våld

Läktar- och supporterkulturen ska bli positivare på Landskrona IP

Av
Mikael Öhrn

POSITIVT. De tre stora stockholmsklubbarna i fotboll har tillsammans med Fryshuset i Stockholm drivit ett projekt för att förebygga våld och för att påverka ungdomar i positiv riktning. Projektet har nu också nått Skåne och Landskrona BoIS, där stämningen på matcherna ska bli positivare.

I Landskrona finns det en viss hatkärlek till Helsingborg, men undantaget framför allt matchen mot Ängelholm på Landskrona IP, där några supportrar var framme och gestikulerade mot bortasektionen, har Landskrona BoIS inte haft några problem med bråkiga supportrar i år. I stället ska klubben använda sig av projektet för att försöka göra något positivt av stämningen på läktarna.
- Vi har inte de problemen med bråkiga supportrar, men vi ska se om vi kan få en levande klack där alla drar åt samma håll, säger Benny Berggren, som är den som har fått uppdraget att främja en positiv supporter- och läktarkultur i Landskrona.

Kontakt med klackarna

Benny Berggren har erfarenheten med liknande arbete från BoIS i centrum och har redan varit i kontakt med supporterklubben Black & White.
- Vi ska ha möte med dem, där vi även ska försöka ha någon spelare med. Vi vill höra hur de upplever saker och vad de vill och sedan ska vi försöka ställa upp på deras villkor.
Tanken är att den positiva stämning som klackarna på den engelska och västra läktaren bidrar med, ska sprida sig till den övriga publiken.
- Vi ska försöka vända det till att det är skoj att gå på fotboll och att man ska acceptera att de inte alltid är duktiga. I bland har man en dålig dag.
- Dumheter, framför allt till de egna spelarna, blir ingen bättre av.

Föreläsa i sexan och sjuan

För att i ett tidigt stadie påverka ungdomar positivt, kommer Benny Berggren att åka runt och föreläsa hos kommunens sjätte- och sjundeklassare.
- Jag föreläser om respekt, ansvar och attityd och om hur man uppför sig på plan, läktare och i samhälle.
Till kommande säsong är även Malmö och Helsingborg med i projektet och det är tänkt att Landskrona ska samarbeta med sina skånska kollegor.

Publicerad 05 January 2009 14:16