TILLFRISKNAD.

TILLFRISKNAD. "En grundförutsättning är att de företag som är här trivs och verkar till och förmår nya att flytta hit", säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande (fp), om att Landskrona kommun har klättrat högst på ännu en ranking över företagsklimatet i landet. Arkivfoto: Patrik Ek

Landskrona mår allt bättre

Ranking visar att näringslivet i kommunen är på frammarsch

Av
Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Landskrona är den kommun i landet som klättrade mest när Forum för småföretagsforskning presenterade sitt Företagsklimatindex. Det är ytterligare en ranking i raden som visar att näringslivet är på frammarsch i Landskrona och att kommunen mår allt bättre.

Inflyttningen av nya företag skapar nya arbetstillfällen och är som en ren hälsokur för kommunens utveckling. Samtidigt är framtidstron starkare än på mycket länge.
- En grundförutsättning är att de företag som är här trivs och verkar till och förmår nya att flytta hit. I det perspektivet är den här rankingen viktig, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande (fp).

I samma lag

Det kan stadigt bli allt bättre och då krävs det att alla drar åt samma håll.
- Det är väldigt viktigt att få kommun och det lokala näringslivet att spela i samma lag med samma mål och att vi samtidigt jobbar för att näringslivet breddas. DSV är ett stort och tydligt exempel på det.
Ska kuren få en längre verkan, menar Torkild Strandberg att det kräver att köplusten vaknar till liv.
- 16 nya butiker är fantastiskt, men för att de ska stanna kvar och utvecklas krävs det att folk handlar. Vi behöver bli fler som har stabila sociala och ekonomiska förhållanden.

I takt med verkligheten

Hur ska Landskrona göras attraktivt för inflyttning?
- Det är i huvudsak en kombination av tre saker. Vi behöver få bukt med kriminaliteten på ett påtagligt sätt, få skolor som presterar riktigt bra resultat samt bygga attraktiva bostäder.
Den negativa stämpel som har satts på Landskrona tvättas då bort efter hand.
- I takt med att vi åtgärdar problemen och i takt med att verkligheten då förändras får Landskrona också ett bättre rykte.
Landskrona klättrade 231 platser till en 27:e plats bland landets 290 kommuner.

Publicerad 09 January 2009 14:12