SHOPPING. Välj Kairo för din resa.

SHOPPING. Välj Kairo för din resa.

Ut och res i vinter

Upplev konst, shopping och äventyr i några av världens mest spännande städer

Av
Amanda Bergergård

RESOR. Upplev världen med egna ögon och passa samtidigt på att ta semester. Du kanske vill shoppa loss i London, gå på museum i konststaden Paris eller skåda pyramiderna i Giza? Här får du tips på spännande resmål.  

Shopp loss i London

London är en av Europas hetaste och trendigaste städer. Nästan i varje kvarter finns restauranger med ingredienser från världens alla hörn och hotell för alla plånböcker. Dessutom shopping för alla intressen, allt från de enklaste butiker och loppmarknader till de mest fashionabla märkesaffärer och välkända varuhus. Om man vill slösa lite extra pengar på snygga designergrejer, så är London staden man borde åka till. Eftersom restiden från till exempel Köpenhamn till London är så kort, drygt en timma med flyg, så säljer många resebolag paketresor över en weekend. Men det går också att resa för en längre period.
I de flesta paketresor ingår en flygbiljett och boende på mellanklasshotell någorlunda centralt. För den lite äventyrliga finns ett väldigt stort utbud på billiga flygresor till någon av stadens flygplatser och sen bokar man sitt hotell själv.

KONST. Världens största museum Louvren är hemvist åt världens kanske mest kända tavla Mona Lisa. Foto: David Cuenca

KONST. Världens största museum Louvren är hemvist åt världens kanske mest kända tavla Mona Lisa. Foto: David Cuenca

Hälsa på Mona Lisa

Ta bussen ner till Paris och upplev konst så som den ska upplevas - på plats. Även till Paris finns ett stort utbud på weekendresor men också paketresor med lite längre vistelse i den franska huvudstaden. Välj till exempel på en guidad weekendtur från Malmö, där man gör några stopp med utflykter på vägen ner genom Europa. Priset kan då hamna på cirka 3 500 kronor per person. Eller så kan man åka raka spåret ner till Paris, för några hundralappar billigare.
Ja, just resor inriktade på konst är speciellt populära till Paris. Och i fråga om museer, av alla de slag, är Paris enastående. Den 1793 grundades Louvren med över 30 000 utställningsföremål från antiken till slutet av 1800-talet räknas till de största och viktigaste museerna i världen. Dessutom finns Musée d'Orsay med sina målningar och skulpturer från mitten av 1800-talet. Picassomuseet har världens största samling av konstverk av just Pablo Picasso.
 

ÄVENTYR. Eller besök Egypten och pyramiderna. Foto: Nicholas Pitt, Ving

ÄVENTYR. Eller besök Egypten och pyramiderna. Foto: Nicholas Pitt, Ving

Äventyra i Kairo

Känn historiens vingslag i Kairo. Pyramiderna, sfinxen, de världsberömda parfyrmerierna och basarerna. Dessutom är Kairo Afrikas största stad med väldigt omväxlande kvarter och många sevärdheter. I Kairo finns kort och gott något för alla smaker. Kanske blir en resa till Kairo ditt livs äventyr. Genom olika researrangörer går det att köpa en paketresa med flyg från Stockholm, Köpenhamn eller Göteborg till Kairo. I priset ingår ofta en guidad sightseeingtur i både Kairo och Giza med dess berömda pyramider. Självklart går det också att boka en lågprisbiljett på egen hand till denna skiftande stad. Boendet i Kairo bokar den äventyrlige direkt på plats, den mer försiktige fixar dock detta på hemmaplan. Under högsäsong kan det nämligen vara svårt att hitta hotell i denna folkrika världsstad.

RESA. Ta chansen att resa i vinter. Foto: Future Imagebank

RESA. Ta chansen att resa i vinter. Foto: Future Imagebank

Publicerad 09 January 2009 03:00