<b>PROFFS.</b> Daniel Stålhammar har blivit fotbollsdomare på heltid, vilket betyder att förutsättningarna inför kommande säsong blir annorlunda. Foto: Mikael Öhrn

PROFFS. Daniel Stålhammar har blivit fotbollsdomare på heltid, vilket betyder att förutsättningarna inför kommande säsong blir annorlunda. Foto: Mikael Öhrn

Daniel Stålhammar ställer in fokus

Förutsättningarna blir annorlunda när han drar i gång årets säsong som heltidsproffs

Av
Mikael Öhrn

FOTBOLL. Problem med ljumskarna gjorde att fotbollskarriären i Häljarps IF blev kortvarig. I stället blev Daniel Stålhammar fotbollsdomare, något som han sedan årsskiftet, som en av sex svenska fotbollsdomare, får arbeta med på heltid.

- Det känns väldigt stimulerande. Det var ett bra extraknäck under gymnasiet och högskolan och helt plötsligt är det, det som man ska leva på. Det är en annorlunda känsla i kroppen inför den här säsongen, att försörja sig på det man tycker väldigt mycket om. Det är få förunnat, säger Daniel Stålhammar om sitt jobbyte.
De viktigaste skillnaderna, menar han, kommer att bli att han kan sköta förberedelserna på normal arbetstid, samt att han, under säsongen, kan lägga full fokus på fotbollen.
- Man slipper att vara fokuserad på mer än fotbollen. På något sätt har man alltid haft det andra jobbet med sig.

Lyssnade på de äldre spelarna

Domarkarriären inleddes när han som 13-åring övertalades att bli domare till knattelaget och redan som 16-åring dömde han sin första seniormatch när Billeberga tog emot Maglasäte i division 6. Fler matcher följde och han erkänner att domsluten inte alltid var egna.
- Det var inte så lätt alla gånger, det fanns en period när jag var yngst på planen. Vissa matcher fanns det äldre spelare som rättade mig och som tog vissa beslut, säger han och skrattar.

Aldrig 100 procent

Annat är det i dag, när han som en av Sveriges främsta fotbollsdomare har hela Europa som sin arbetsplats, även om han menar att det aldrig går att göra ett fullkomligt jobb.
- Det är lite det som är tjusningen, det blir aldrig en 100-procentig insats. Den verkligheten finns inte. Charmen ligger också i att man, innan match, inte har den blekaste aning vad som kan hända.
När mår man som bäst?
- Det gör man när man känner att man har full koll på allt som händer. I dag kommer jag inte att missa några avgörande lägen. Får man den känslan spelar det ingen roll vad som händer, då tar jag alltid rätt beslut.

Inte älskad av alla

En fotbollsdomares ord är lag och med 22 spelare på plan och tusentals människor på läktarna kan han inte räkna med att alla beslut han tar går obemärkta förbi. Spelare kan komma fram och klaga och publiken kan högljutt visa sitt missnöje.
- Man kan höra en hel del, sen när det gäller enskilda kommentarer hörs de bäst på de arenor där det inte är så mycket tryck. Om man dömer på arenor med massivt tryck, så hörs det om de är missnöjda med ett domslut. Men blåser man frispark där det inte är samma tryck, kan en enskild kommentar bli ganska vass. Men det kan bli lite charmigt ibland, säger han och skrattar.
Och att inte vara omtyckt tillhör jobbet.
- Går man in med den inställningen att alla ska tycka om en ska man nog byta jobb.
Den allsvenska fotbollssäsongen går i gång i april.

Publicerad 11 January 2009 13:00