<b>IDÈKLÄCKARE.</b> För tio år sedan kläckte Radivoje Kostic och Radisa Zajic, ordförande i Serbiska föreningen i Landskrona, idén att de skulle arrangera en egen fotbollsturnering till minne av S:t Sava.

IDÈKLÄCKARE. För tio år sedan kläckte Radivoje Kostic och Radisa Zajic, ordförande i Serbiska föreningen i Landskrona, idén att de skulle arrangera en egen fotbollsturnering till minne av S:t Sava.

Från folkdans till fotboll

”Man kan låna från BoIS och även Zlatan kan spela om han vill”

Av
Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Serbiska föreningen i Landskrona var framstående på folkdans för ett par generationer sedan. Men tiden tar sig med små steg framåt och i dag är S:t Sava fotbollsturnering den största aktiviteten som föreningen håller i.

För tionde året i rad arrangerar Serbiska föreningen i Landskrona en fotbollsturnering där lag från hela landet, men också Danmark deltar. Rötterna sträcker sig tillbaka till då Serbiska föreningen hade ett fotbollslag i Korpen, som de dessutom turnerade runt med på olika turneringar i landet. Radivoje Kostic och Radisa Zajic, som är ordförande i Serbiska föreningen, kläckte idén att de skulle arrangera en egen fotbollscup. Framför allt ville man aktivera ungdomarna i föreningen.
- Vi var en av de bästa när det gällde folkdans för 20 år sedan, men ungdomarna är inte intresserade av folkdans i dag. Ungdomarna går på andra ställen, då måste man hitta något som lockar dem också, Radivoje Kostic.

Stor integrationsturnering

Utöver att turneringen handlar om ära och medaljer, spelar den även en stor social roll.
- Det är som en stor integrationsturnering. Det är inte bara serber, utan även svenskar, araber, kosovoalbaner, kroater och andra är med. Varje lag bestämmer själva vilka de vill ha med, säger Radivoje Kostic.
- Man kan låna från BoIS och även Zlatan kan spela om han vill. Det är öppet för alla, tillägger Radisa Zajic.

Alla sjunger

På kvällen när fotbollsturneringen är färdigspelad samlas alla på Folkets Hus i Örja för prisutdelning och fest.
- Då sjunger alla och har roligt tillsammans. Det som är viktigt är att vi är massa olika människor och att ingen bråkar, säger Radisa Zajic. Turneringen spelas till minne av Serbiens skyddshelgon S:t Sava, nu på lördag.

Publicerad 13 January 2009 14:52