<b>INTRESSEVÄCKARE.</b> Ylva Nordberg vill väcka intresse för den lokala bygden och ger årligen därför ut kommunguider, där hon lägger ner mycket tid på att efterforska i den lokala historiken. Foto: Mikael Öhrn

INTRESSEVÄCKARE. Ylva Nordberg vill väcka intresse för den lokala bygden och ger årligen därför ut kommunguider, där hon lägger ner mycket tid på att efterforska i den lokala historiken. Foto: Mikael Öhrn

Hon vill väcka intresse för bygdens historia

Lokal historiker forskade bakåt i tiden när hon ville veta vart hon hade flyttat

Av
Mikael Öhrn

GLUMSLÖV. De skånska rötterna fick Ylva Nordberg och hennes man att flytta från Göteborg till Glumslöv. Intresset för historia och nyfikenheten på bygden som hon kom till, ledde så småningom till att hon började forska i traktens historia.

- När man kommer som nyinflyttad vill man veta var man har hamnat. Det jag saknade var en sammanfattning och en kort historik, säger Ylva Nordberg.
Informationen fanns, men den var utspridd, och när Ylva inte fann vad hon sökte efter, fick hon 2004 göra sin egen guide över Glumslövs kommun. Den blev populär och snart hörde grannkommunerna av sig.
- Nu har den blivit tradition.

Många timmars historia

Guiderna innehåller en stor del lokal historia, som Ylva lägger ner många timmar för att sammanställa.
- Det gäller att försöka hitta saker att skriva om som inte alla känner till.
Ylva har skrivit om hur Asmundtorp växte fram och i årets Häljarpsguide har hon skrivit om den bortglömda tobaksodlingen. Till guiderna 2007 gjorde hon själv en fältundersökning där hon kartlagde milstenarna. Hon grävde fram material om dem, men det fanns inte mycket. Då valde hon att köra runt i bil och hålla ögonen öppna efter uppställda stenar, för varje 2,5 kilometer.
- Jag visste om milstenen här i Glumslöv och utgick från den. Alla ser den, men vet inte vad det är för något.

Väcka intresse

Ylva har alltid haft ett stort intresse för historia och förutom att nyinflyttade ska ha en lättillgänglig kommuninfo, karta och historisk återblick, vill hon att guiderna ska få människor att känna stolthet.
- Jag försöker väcka lite intresse för lokal historia, att den här bygden betyder något och att det är kul att bo här.
Guiderna finns att få tag i på turistbyrån i Landskrona samt de lokala biblioteken.

Publicerad 16 January 2009 16:00