SKAPAR. Film i många former tilltalar Joakim Polling som deltar i Filmfestivalen i Göteborg. Foto: Malin Nävelsö

SKAPAR. Film i många former tilltalar Joakim Polling som deltar i Filmfestivalen i Göteborg. Foto: Malin Nävelsö

Dokumentär på väg mot saga

Av
Malin Nävelsö

SVALÖV. Det började som ett dokumentärfilmsprojekt och slutade - nästan - som en saga. Regissören Joakim Polling filmar gärna i gränslandet och när "Kalle och Boden" började med en jakt på gömda, men inredda utrymmen i Stockholm.

- Jag och en kompis åkte till Stockholm för att filma de här dolda rummen som en konstnär inrett. Vi hittade bara den här boden och så småningom blev det en porträttfilm om kompisen Kalle, berättar Joakim Polling som numera läser idé- och lärdomshistoria i Lund, men tänker sig en fortsatt karriär som filmare.

Materialet från Stockholm fick ligga till sig ett bra tag. Efter ett år hade det hittat sin form och blev till en lite film med inspiration av klassiska svenska barnprogram.

- Jag är inspirerad av både Kar Bertil Jonssons julafton och av Hasse å Tages grejor, så det är kul att de som bedömt filmen sett det, säger Joakim Polling.

En annan direkt inspiration för "Kalle och boden" var kortfilmen "Gubben och stugan", en film helt utan dialog som letar sig från ett stressigt Stockholm till en stuga i skogen och det enkla livet.

Inspelningen var lite speciell, dels eftersom hela filmteamet bara bestod av två personer, dels eftersom Joakim Polling hade brutit armen och var något rörelsehindrad.

- Jag tyckte att det var roligt att spela in med så få i teamet. Får man ett infall kan man filma det - det blir mycket större flexibilitet, säger Joakim Polling.

Hans film har gått den långa vägen. Medan de övriga tre Svalövseleverna som deltar i filmfestivalen sökt direkt, har Joakim Pollings film gått via Film i Skånes festival och Novemberfestivalen i Trollhättan. Att ha valts ut i flera steg gör det förstås extra roligt, men Joakim Polling ser mest fram emot att fler nu får se hans film.

- När man sitter i salongen tittar man inte så mycket på filmen, utan iakttar hellre folk och ser att de skrattar på rätt ställe och så, säger Joakim Polling.


Hemsida presenterar

Tillsammans med några kompisar startar Joakim Polling sajten www.signe5.se för att presentera sina verk inom film och andra sköna konster. Namnet kommer från kvartersnamnet i Bellevue där de bor.

Publicerad 22 January 2009 12:56