KARRIÄR. Gunilla Zachariasson, karriärcoach. Foto: Privat

KARRIÄR. Gunilla Zachariasson, karriärcoach. Foto: Privat

Hon hjälper folk att klättra på karriärstegen

Inspiration och självinsikt behövs

Av
Christina Gaki

KARRIÄR. Känner du för en förändring i yrkestillvaron men vet inte riktigt var du ska börja? Då kan det vara en karriärcoach du ska vända dig till.  
- Coachens uppgift är att hjälpa klienten att se sin potential och att identifiera och nå sina mål. Man hjälper den coachade att hitta nya möjligheter, skapa handling och resultat, säger Gunilla Zachariasson, som jobbar med coachning på rekryteringsföretaget Academic Search.
Till hennes klienter hör karriärklättrare, personer som är på väg in på arbetsmarknaden eller ibland också arbetslösa. De har alla det gemensamt att de längtar efter en förändring men inte vet hur de ska åstadkomma den, hur de ska bryta "hamsterhjulet".
- Många vet faktiskt inte varför de går till jobbet, vanligaste frågan är därför "Vad vill jag jobba med - egentligen?" Jag brukar fråga dem vad de vill få ut av sitt liv, vad de vill bli ihågkomna för, vad som är viktigt för dem, säger Gunilla Zachariasson.

Våga ta steget

Den typiske klienten har jobbat på samma ställe i fem-sex år och mår inte dåligt men känner att det är dags att röra på sig. Där kommer Gunilla in i bilden, hon är den som hjälper dem att "få ändan ur vagnen" och våga ta nästa steg. - Många intalar sig själva att de inte kommer lyckas om de slutar på sitt jobb och exempelvis startar eget. Det blir som ett ont mantra. Jag som ser på saken utifrån och lyssnar utan att döma efter prestationer kan väcka nya tankar, säger hon och tillägger att genom coachning skapas medvetenhet och ansvar.

Aldrig råder

Men Gunilla Zachariasson betonar att hon aldrig råder någon till att göra på ett visst sätt. Däremot ställer hon frågor efter en strukturerad metod "som ökar självinsikten och inspirerar" till egna beslut hos den som blir coachad.
- Sedan bistår jag med verktyg för hur klienten ska nå sitt mål, det kan handla om den mentala biten, liksom praktiska saker som intervjuteknik och cv-skrivande, säger Gunilla Zachariasson.

Gunilla Zachariasson tipsar:

Så klättrar du på karriärstegen: Visa framfötterna på din arbetsplats. Marknadsför dig själv, och påkalla chefens uppmärksamhet, tänk på att han/hon faktiskt inte kan se vad alla på arbetsplatsen gör hela tiden. Berätta att du är intresserad av att ta större ansvar. Förbered dig inför samtalet som du gör inför löneförhandlingar, fundera på vad du är bra på, vad du bidrar med och vad du skulle vilja bidra med. Så fixar du ett jobb: Bra cv och personligt brev är a och o. Det finns många bra sajter där du kan få tips. Gör en omvärldsanalys, hur realistisk är din önskan om ett visst jobb? Kartlägg dina nätverk, kontakter kan leda långt. Gör upp en handlingsplan med veckoschema. Fyll halva dagen med strukturerat jobbsökande och halva med något som ger dig energi och gör dig glad.

Publicerad 22 January 2009 03:00