SOPOR. Samarbetet kring avfall utökas till hela Skåne Nordväst. Arkivfoto: Jessica Ekström, praktikant

SOPOR. Samarbetet kring avfall utökas till hela Skåne Nordväst. Arkivfoto: Jessica Ekström, praktikant

Samverkan om avfall

Av
Malin Nävelsö

LANDSKRONA/SVALÖV. Nu finns ett förslag om utökat samarbete inom renhållningsområdet i Skåne Nordväst. Genom samverkan och samordning hoppas kommunerna kunna spara pengar på sporhanteringen. I första steget är tanken att göra en gemensam upphandling inom de tio kommunerna i Skåne Nordväst samt Perstorp.

Insamlingskostnaderna står för mer än hälften av kostnaden för hantering av avfall, så det finns en del att vinna på att samordna just denna del. I dag finns tre renhållningsbolag inom Skåne Nordväst, nämligen Landskrona-Svalövs Renhållnings AB (LSR), Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR) och Norra Åsbo Renhållnings AB (Nårab). - Det bolag som idag hanterar insamlingen i Svalöv sköter även insamlingen i kommunerna norr om åsen, men systemen är lite olika och det gör naturligtvis att kostnaderna blir högre då bolaget inte kan använda samma fordon i till exempel både Klippan och Svalöv, skriver kommunalrådet Leif Hägg i en kommentar till kommunstyrelsens protokoll.

För att en gemensam upphandling skall kunna genomföras måste kommunerna ha samma insamlingssystem och samma regler kring avfallshanteringen. Förutom samordning skall återvinning prioriteras.

Förslaget kommer från de sex kommunerna i NSR och Svalövs kommun ställer sig positivt till en utökad samordning på detta område.

Publicerad 22 January 2009 13:15