SNABBT. Christer och Gun Hedin har trettio års erfarenhet och är onekligen flyhänta i baket. Foto: Malin Nävelsö

SNABBT. Christer och Gun Hedin har trettio års erfarenhet och är onekligen flyhänta i baket. Foto: Malin Nävelsö

Tidig morgon…

…på det lilla bageriet

Av
Malin Nävelsö

BILLEBERGA. Om man skall kolla vad folk har för sig riktigt tidiga morgnar känns ett bageri som ett givet val. Det vet ju alla, att bagarna måste börja baka på sennatten om vi skall få färskt bröd på morgonen. Fast på Hedins bagare i Billeberga har de tänkt till lite. Med framförhållning och lite modern teknik kan de i alla fall vänta till klockan sex med att börja baka.

Bageriet mitt i Billeberga är ingen nykomling. I trettio år har Christer och Gun Hedin drivit det och innan dess var det Christers far Göte som bakade och sålde. Traditionerna lever, för det här är inget industribageri.

- Vi anstränger oss för att baka riktigt, naturligt bröd. Det är mycket mer jobb med detta än det är att baka med alla dessa hjälpmedel, e-tillsatser och vad det är, säger Gun Hedin.

Riktig stenugn

Hjärtat i bageriet är den stora stenugnen som sprider en rejäl värme i lokalen. Bröd och bullar åker ut och in på en stor, gammeldags brödspade - en sådan där som de ha i Emil i Lönneberga.

Bagarna får hålla koll på många saker på en gång. Knåda rågbrödet, rulla ut ljusa bröd, sätta bullar i ugnen - allt skall klaffa om ett litet bageri skall kunna producera tillräckligt.

- Det roliga är ju att detta är ett riktigt hantverk. Vi börjar verkligen från grunden och får se det bli färdigt, säger Gun Hedin.

Inga långkörningar
Christer Hedin skulle vilja att fler människor såg poängen med det närproducerade och med de lokala företagen. Själv försöker han köpa råvaror lokalt och tar bland annat mjölet från kvarnen i Tågarp.

- Folk tänker inte på vad de kostar i andra änden i form av olja till transporter, att all mat skall vara så billig, säger han.

Bröd kräver tid
Hos Hedins är man noga med att bröden skall få ta tid på sig. Bröd som har haft långa liggetider som deg håller bättre, förklarar Christer Hedin. Och så var det ju detta med morgnarna.

- Jag är egentligen inte morgonpigg! Vi har investerat i frysar och kylar och det finns bättre grejor nu som tål frys, så vi kan göra en del dagen innan. Far sade att det går aldrig, men det fungerar bra.

Ny teknik är alltså välkommen i bageriet, men hantverket är fortfarande basen. Maskinerna som står runt om i det lilla bageriet är inte precis dagsfärska.

- De gör samma jobb som de nyare och så är det dyrt med sådana maskiner, så man får underhålla dem så gott man kan, säger Christer Hedin.

Trettio år som bagare kan Gun och Christer Hedin fira i år och då lär det väl bli tårtor. Christers mamma Annie bor fortfarande vid bageriet och intresserar sig för verksamheten trots att hon är nittio fyllda. Det är en småskalig affärsrörelse: förutom Christer och Gun Hedin finns en fast anställd och en timanställd.

- Det blir mycket trivsammare i en sådan här liten verksamhet, säger Christer Hedin och tillägger att Lokaltidningens reporter är välkommen att praktisera någon dag om hon vill.

Tips från bagaren:

* När degen blir blank och släpper från kanten är det dags att sluta bearbeta den. Kör man längre fördärvas glutenstrukturen och degen flyter ut när den skall bakas. * Långa liggetider på degen förbättrar brödets hållbarhet.

Publicerad 22 January 2009 13:19