<b>FÖRSÖKSKANINER. </b>Kommunen vill få fler att åka kollektivt.

FÖRSÖKSKANINER. Kommunen vill få fler att åka kollektivt. "Vi vill få vanebilister att se möjligheten med kollektivtrafiken", säger Martin Lindahl, projektledare för Testresenärer. Foto: Mikael Öhrn

Kommunen vill få fler att åka kollektivt

Projekt ska få vanebilister att välja bussen i stället

Av
Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Kollektivtrafiken genomgår ständiga förbättringar och nu vill kommunen försöka nå ut till fler resenärer. Därför drar man i gång ett projekt där totalt 40 testresenärer ska prova på kollektivtrafiken i en månad.

- Vi vill få vanebilister att se möjligheten med kollektivtrafiken, säger Martin Lindahl, projektledare..
Många väljer bilen framför buss eller tåg för att bättre kunna styra sin tid. Kollektivtrafiken genomför dock ständiga förbättringar och har bland annat satt in helt nya linjer i Söderåstrafiken. Kommunen hoppas att fördelarna, såväl tidsmässigt som tillgänglighetsmässigt ska synas bättre.
- Många vanebilister kanske inte har provat på att åka kollektivt tidigare. Vi hoppas att de, efter att ha testat på det, ska tänka att det här kanske inte var så jobbigt och klurigt.

Positivt resultat

Landskrona kommun är inte först med försöket och de ser positivt på föregångarnas positiva resultat.
- Eslöv har bland annat provat samma sak och av testresenärerna fortsatte 50 procent att åka kollektivt.

Förbättra miljön

Tanken är att fördelarna med att åka kollektivt ska sprida sig och att alla ska vinna på det.
- Den stora vinsten är att minska utsläppen.
Det är främst de som arbetspendlar in till Landskrona som berörs av projektet. En uppföljning görs, dels med en enkät före och en efter testperioden, men också en sex månader senare. Testresenärerna ska även skriva en resedagbok.

Publicerad 23 January 2009 12:48