LANDSKRONA. Annika Liljengren, bibliotekarie på stadsbiblioteket ser fram emot att diskutera den första boken i den nystartade öppna läsecirkeln. Foto: Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Annika Liljengren, bibliotekarie på stadsbiblioteket ser fram emot att diskutera den första boken i den nystartade öppna läsecirkeln. Foto: Mikael Öhrn

4 frågor…

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA. …ställer vi till Annika Liljengren, bibliotekarie, som håller i öppna läsecirklarna för vuxna på stadsbiblioteket, med första tillfälle den 22 januari då Döda Själar av Nikolaj Gogol ska diskuteras
1. Varför håller du i en öppen läsecirkel?'
– Framför allt är det roligt att läsa och att träffa människor. Sen tänker man på olika saker när man läser. Någon annan har till exempel kanske mer kunskap om tiden boken utspelar sig på och på så vis får man hjälp och kan diskutera saker som man själv inte vet om eller tänker på.
2. Hur ser upplägget ut?
– Man gå efter vissa mallar, men de läsecirklarna som vi har haft har varit ganska fria. Dels diskuterar vi texten och dels diskuterar vi författarskapet. Sen tittar vi även på när texten utspelar sig och vad som till exempel gjordes i samhället på den tiden.
3. Ni ska bland annat läsa författare som Nikolaj Gogol, J. M. Coetzee och Herman Bang, men hur har ni tänkt när ni valt ut vilka böcker som ska läsas?
– Vi kör jorden runt och tar ett författarskap från ett land. Ofta blir det annars att man läser engelska och amerikanska författare, men det finns ju även andra som kanske inte lyfts fram.
4. Hur tycker du annars att läsarintresset i kommunen ter sig?
– Läsecirkeln är i alla fall mycket populär. Från början var jag osäker, men nu har vi två stycken. Det är jätteroligt att så många läser. Sen har jag bara jobbat här ett år, men de som jag har kommit i kontakt med är väldigt engagerade och läser mycket, så jag tycker att det finns ett stort intresse här.

Publicerad 10 January 2010 12:45