POPULÄRT. Att åka på kryssning ökar stort i popularitet. Foto: Future Imagebank

POPULÄRT. Att åka på kryssning ökar stort i popularitet. Foto: Future Imagebank

Kryssning hett på sportlovet

Men trots det kalla vädret lockar även Europas storstäder

Av
Elin Falkenström

RESA. Få skollov är så förknippade med resor och aktiviteter som sportlovet. Tusentals familjer passar årligen på att resa just under denna vecka och det finns tre typer av resor som dominerar.

Toppar listan gör skidresor till svenska fjällen, solresor till Thailand, Egypten och Kanarieöarna samt weekendresor till någon av de europeiska storstäderna samt New York.
– Stadsresorna är en uppstickare. Även om det är kallt i Europa så här års så väljer många ändå städerna på grund av all kultur, shopping och underhållning. Om plånboken inte räcker till en långresa så är några dagar i en stad i Europa ett jättebra alternativ, tycker Bo Jacobsson, marknadschef på Resia.

Kombinera mera
Solsemestrarna har i många år varit en stor favorit, och vill man kombinera sol och bad med andra aktiviteter så finns det golfresor, träningsresor, marathonresor och mycket annat.
En reseform som ökar i popularitet är kryssningar, särskilt i den karibiska övärlden, vilket är Bo Jacobssons hetaste tips för en lyckad sportlovsvecka.
– En kryssningsupplevelse har allt. På natten förflyttar man sig och på dagarna kan man upptäcka nya spännande städer. På fartygen finns dessutom alla möjliga aktiviteter, som pooler, minigolf och ibland till och med skidåkning.

Spara pengar
Du kan spara tusenlappar om du åker på höstlovsresa från något av våra grannländer. I många fall är resan från Sverige dubbelt så dyr som från Oslo eller Köpenhamn.
– Det går att spara stora pengar på att jämföra priserna från våra grannländer, säger Michael Blaxland, vd på jämförelsesajten Reseguiden.se.
Den främsta anledningen till att resorna från Sverige är så mycket dyrare under höstlovet är att efterfrågan är stor - alla har ju ledigt samtidigt. Ett enkelt tips är alltså att åka från ett område där man inte har ledigt. Under höstlovet kan man resa från ett grannland och under sportlovet kan man åka från en annan stad.

STÄDER. Storstadsliv under semestern lockar många ressugna svenskar. Foto: Future Imagebank

STÄDER. Storstadsliv under semestern lockar många ressugna svenskar. Foto: Future Imagebank

Budgettips

Budget 10 000/person: kryssning i Karibien. Budget 5 000/person: minisemester i europeisk storstad.

Publicerad 11 January 2010 03:00