Bröder åtalade för Vilksattentat

Åtalas för mordbrand

Av
TT

LANDSKRONA/HELSINGBORG. Två bröder från Landskrona åtalas för brandattacken mot konstnären Lars Vilks bostad i Nyhamnsläge norr om Höganäs.
Natten till den 15 maj anlade de enligt åtalet en brand som innebar fara för omfattande förstörelse. Bröderna, 21 och19 år gamla, åtalas för mordbrand.
En köksruta krossades och brandfarlig vätska sprutades in i köket. En gardin började brinna och branden spred sig till ett köksskåp, väggen och taket, men slocknade sedan av sig själv.
I bevisningen mot männen ingår två brandskadade jackor, en kniv, två plastflaskor och en tändare, liksom ett par kalsonger och en fällkniv.
I en av jackorna som polisen hittade på brottsplatsen fanns en nyckel, med vilken dörren till den ena broderns bostad kunde öppnas.
Av åtalet framgår att den ena brodern under brandnatten kom till sjukhuset iklädd sönderbrända byxor. Han luktade också mycket bensin, enligt en sjukhusanställd, som chefsåklagare Eva-Marie Persson åberopar som vittne.
Med hjälp av en beslagtagen dator anser sig åklagaren också kunna bevisa att den ena brodern sökt på konstnärens adress.

Publicerad 01 July 2010 11:19