FOTO: Future Imagebank

FOTO: Future Imagebank

Majoriteten saknar brandsläckare

Av
Caroline Jensen

BOSTAD. Det brinner i 17 hem i Sverige, varje dag, året runt. Och majoriteten av alla hem saknar brandsläckare. Detta kan leda till att en liten brand som lätt hade kunnat släckas innan förödelsen blivit allt för stor får möjlighet att sprida sig och göra större skada.
– Vi har ju sett många stora kampanjer för brandvarnare, och därför finns de också i de flesta svenska hem, men man har inte haft motsvarande för brandsläckare, och därför är de heller inte lika vanliga, säger Tommy Arvidsson, vice VD på Svenska Brandskyddsföreningen.
- Vanligast är att man har en brandsläckare om man bor i glesbygden, och det beror antagligen på att man inser att det tar längre tid för räddningstjänsten att komma fram och att det är viktigt att kunna göra något på egen hand. Men det är viktigt även om man bor i tätort. Om ett ljus kommer i kontakt med en gardin och man inte har brandsläckare så finns det egentligen inte mycket att göra mer än att försöka ta sig ut, men om har en brandsläckare kan man begränsa skadorna avsevärt.
Källa: Svenska Brandskyddsföreningen

Publicerad 01 July 2010 03:00