SÄMRE. Uträkningar visar att en skilsmässa nästan alltid påverkar ekonomin till det sämre. Foto: Colourbox

SÄMRE. Uträkningar visar att en skilsmässa nästan alltid påverkar ekonomin till det sämre. Foto: Colourbox

Skilsmässan kan bli en dyr affär

Räkna med en dryg miljon över en tioårsperiod

Av
Sarah Bernshed

Sarah Bernshed

PRIVATEKONOMI. En skilsmässa kan försämra ekonomin för ett par med närmare 10 000 kronor per månad, eller drygt en miljon över en tioårsperiod. Det har Institutet för Privatekonomi inom Swedbank räknat ut.

Enligt Swedbank påverkar en skilsmässa nästan alltid ekonomin till det sämre. Den främsta anledningen är att fasta utgifter för till exempel bostad, bil, hemförsäkring, telefon, tv och internet inte längre kan delas.

Lika kostsamt
– Lika bra som det är för ekonomin att flytta ihop lika kostsamt är det att flytta isär, kommenterar Maria Ahrengart vid Institutet för Privatekonomi .

Ingrid, 32, skiljde sig 2005 efter blott två års äktenskap.
– Visst funderade jag över att det skulle bli tyngre rent ekonomiskt att leva ensam, men det påverkade inte mitt beslut. Det är liksom priset man får betala om en relation inte fungerar. De första månaderna var det tufft, men när vår gemensamma villa såldes med god förtjänst kom jag på grön kvist igen. I dag är jag åter sambo så nu märker jag inte längre någon skillnad.

Fortsatt ökning
I fjol skilde sig drygt 22 000 par, en ökning för fjärde året i rad. Av dem som gifte sig år 1960 har 29 procent nu skilt sig, 38 procent av dem som gifte sig 1980 och 23 procent av de som gifte sig år 2000. Av dem som gifte sig 2005 har redan 11 procent hunnit skilja sig.
(Källa: SCB)


Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Kort sejour

De flesta skilsmässor inträffar inom ett fåtal år efter vigseln. Källa: SCB

Publicerad 01 October 2010 03:00