SD tappade till FP:

s gagn

”De driver en politik som ligger närmare vår”

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Efter valet 2006 hade Sverigedemokraterna ett starkt fäste i Sandvången. I årets val tappade partiet i hela Landskrona stad, men mest påtagligt var tappet i Sandvången på nästan elva procentenheter.

Sandvången är förvisso fortfarande ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen efter Asmundtorp och Annelöv-Saxtorp, men där som i övriga 21 valdistrikt backade partiet i årets val.
– Jag tror detta är det normala som vi ska ligga på, men varför vi minskat så kraftigt i just Sandvången är inget jag kan svara på. Vi har drivit valkampanj lika mycket där som någon annanstans, säger Carina Herrstedt (SD).

Utmålas som extrema
Hon menar dock att flera av Sverigedemokraternas tidigare väljare har gått över till Folkpartiet.
– Bara genom att se på valresultatet ser man att de har ökat lika mycket som vi har sjunkit, även om det inte behöver vara så rätt av. Folkpartiet i Landskrona driver en politik som ligger närmare vår och då är det fullt naturligt att folk väljer dem eftersom vi utmålas som ett extremt parti.
Folkpartiet ökade kraftigt i årets val och då inte bara på Sverigedemokraternas bekostnad, även Moderaterna backade kraftigt. Torkild Strandberg (FP) ser inget konstigt i att tidigare SD-väljare i år röstade på Folkpartiet.
– Man kan väl säga som så att det finns inga politiska frågor som tillhör något parti. Min uppfattning är att som parti har man skyldighet att ha uppfattningar om sånt som är stora frågor för ett samhälle. Då är det rätt stor sannolikhet att många partier kommer till slutsatser som är lika när det kommer till vad som behöver göras. Sen kan man olika idéer om hur man ska komma åt problemen, säger han.

Demokratiskt valda
Han ser inte heller något problem med att jobba nära Sverigedemokraterna.
– När ett parti som är så stort som Sverigedemokraterna finns i kommunfullmäktige och kommunstyrelse finns det uppfattningar om att man ska låtsas som om de inte finns, men de är demokratiskt valda och ska respekteras utifrån det. Sen har vi olika värderingar i olika frågor, men vi kan inte låtsas att en så stor del av väljarkåren inte finns, säger Torkild Strandberg.


Valresultatet

2006 fick SD 33,12 % av rösterna i Sandvången, i år 22,47 %. FP fick 12,80 % 2006 och 17,53% 2010. Även S ökade i Sandvången, från 40,28 % till 46,47 %.

Publicerad 01 October 2010 07:15