VÄRMANDE. Lite varm glögg, några russin, en nypa mandel och kanske en kanelstång. Sedan är saken biff. Foto: Future Imagebank

VÄRMANDE. Lite varm glögg, några russin, en nypa mandel och kanske en kanelstång. Sedan är saken biff. Foto: Future Imagebank

Godaste glöggen i glaset

”Att välja glögg är mycket personligt”

Av
Kaj Ströberg

Kaj Ströberg tema.redaktion@lokaltidningen.se www.kajstroberg.se

VINSPALTEN. För inte så länge sedan fanns bara två glöggsorter på systemet, Blossa med röd och gul etikett. Kanske fanns det en grön också. I dag består utbudet av 50 artiklar av den numera ofta allt för söta drycken.

Glöggen har sedan länge funnits i vårt land. När kvaliteten på röda viner var för dålig bättrade man på smaken med kryddor och socker, som man ofta brände och lät droppa ner i vinet. Flera producenter har hakat på trenden att med diverse nya smaker göra kunden intresserad.

Föregångaren Blossa lanserar ännu en årgångsglögg, denna gång smaksatt med saffran. Andra aktörer, bland annat Dufvenkrook, lanserar också flera olika smaker. Detta resulterar i att man kommer allt längre bort från ursprungstypen, vilken kan vara förvirrande för konsumenten.

Att välja glögg är mycket personligt men jag dristar mig ändå till att rekommendera några viner med klassisk framtoning:

Kaj rekommenderar
Nr 4000 Blossa Vinglögg 10% 59 kr

Nr 96506 Dufvenkrooks Vinglögg 10% 59 kr

Nr 96510 Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg 15% 69 kr

Nr 8505 Blossa Starkvinsglögg Röd 15% 69 kr

Nr 96460 Grythyttan Skogsglögg 15% 83 kr

Nr 96830 Snälleröds Ekologiska Starkvinsglögg Vit 15% 79 kr

Nr 96517 Blossa Trestjärnig Glögg spetsad med Cognac 21% 79kr (500 ml)

Lokaltidningens vinskribent Kaj Ströberg. Foto: Sarah Bernshed

Lokaltidningens vinskribent Kaj Ströberg. Foto: Sarah Bernshed

HÖR TILL. Glöggdrickande är sedan många år tillbaka en verklig decembertradition. Foto: Future Imagebank

HÖR TILL. Glöggdrickande är sedan många år tillbaka en verklig decembertradition. Foto: Future Imagebank

Publicerad 01 December 2010 03:00