Höstterminen 2009 fanns enligt Högskoleverket 360 993 registrerade studenter i Sverige.

Höstterminen 2009 fanns enligt Högskoleverket 360 993 registrerade studenter i Sverige.

Så går snacket i studentkorridoren

Pengar, studielån och bostad ständiga samtalsämnen

Av
Nina Eggerth tema.redaktion@lokaltidningen.se

UTBILDNING. Hur går egentligen snacket i landets studentkorridorer? Är det bara plugg som gäller eller finns det andra ämnen på konversationskorten? En som vet är Malin Broberg som pluggar naturgeografi och ekosystemanalys och har sin bostad i en studentkorridor.

Vilka samtalsämnen brukar komma upp?
– Med kursarna diskuterar man kursupplägget, om nivån på utbildningen är lagom för det man läser. Eller vad man vill inrikta sig på i fortsättningen. Jag har inte bestämt mig för om jag ska välja miljö- eller naturvårdsinriktning.

Malin Broberg hade som hon själv säger "tur" med bostad. Vid en utlottning av rum fick hon boende direkt. Det är värre för en del kompisar.
– Många har problem med andrahandskontrakt som löper ut. De får flytta runt och bo hos andra.

Några diskussioner om utbildningspolitik har hon aldrig deltagit i, men däremot pratas det mycket om studielånets storlek.
– Pengarna räcker inte till. De har höjt gränsen lite grann för vad man får lov att tjäna på jobb vid sidan om studierna, men det är ändå för lite som man får tjäna.

"Nästa kurs, boende och ekonomi är de tre återkommande samtalsämnena bland studenter", berättar Malin Broberg som pluggar naturgeografi och ekosystemanalys.

Publicerad 13 January 2011 03:00