Att koppla eller inte koppla... sin hund

INSÄNT. Jag var ute med min hund strax före klockan 10 på förmiddagen idag den 6/1. Både hon och jag tycker om att gå i Karlslundsparken, det är en bra start på dagen helt enkelt. Idag snöade det rejält på morgonen så det var lite utmaning att vandra på vägarna i skogen, men ändå mysigt.
När vi närmar oss korsningen mellan grishägnet och vägen bredvid arenan ser jag två personer stå med tre hundar. Jag har sett hundarna vid andra tillfällen gå långt framför sina ägare i rullkoppel. Min tanke är därför att passera en bit ifrån, men dessa hundar får syn på oss och dessutom - är de utan koppel! Det som följer är lite av en dålig start på vilken dag som helst. De här hundarna rusar mot oss och kastar sig över min hund.
Så gott det går försöker jag mota undan de andra hundarna, de är tre mot oss två. Ägarna skriker och ropar ?nej!? åt sina hundar, det verkar inte ge någon som helst effekt.
Både jag och hunden lyckas till slut bli kvitt plågoandarna. Det känns som det gått flera minuter men säkert var allt över på några sekunder. Ägarna kollar av oss och frågar hur det gick. Jag är nog rätt så chockad men hunden verkar inte ha några synliga skador.
Innan vi lämnar platsen säger en av dem: "Tack ska du ha." För vad? Att jag inte blev flyförbannad? Det bubblade upp i ökad styrka när jag började vandringen hem istället.
Min åsikt är nämligen att man inte ska ha hunden lös om man inte kan lita på den. Om man som hundägare kan garantera att hunden inte sätter av på grund av distraktionsmoment såsom andra hundar, djur eller människor så finns inget att tillägga - förutom lagstadgan mellan 1 mars till 20 augusti. Men detta var totalt oacceptabelt.
Kanske dags för Landskrona att inrätta hundhägn där de som vill ha sina hundar lösa, men av någon anledning inte har ordning på sina hundar, kan släppa dem lösa?

- Christian Eldstig och finska lapphunden Ejra

Publicerad 13 January 2011 16:19