Akustisk gitarr är fortfarande en av de mest populära kvällskurserna. Bild: PD Photo

Akustisk gitarr är fortfarande en av de mest populära kvällskurserna. Bild: PD Photo

På rätt kurs i livet

Och det ska vara kreativt!

Av
Nina Eggerth tema.redaktion@lokaltidningen.se

KURSER. Vi vill helst ha en kreativ kurs där man skapar något med händerna. Hantverk som till exempel klassikern keramik är populärast hos de studieförbund som Lokaltidningen har talat med. Därefter kommer språk, musik, dans och foto.
– Fotokurser ges ofta bort i julklapp till personer som vill lära sig hantera hela potentialen i sin digitalkamera. Vi är stora på språk och säljer många kurser i danska och italienska på olika nivåer, säger Anna-Karin Lövgren på Folkuniversitetet.

Gärna gitarr
Hos Studiefrämjandet har man många deltagare på kurser i bland annat danser som salsa och orientalisk dans samt kundalini- och hathayoga.
Design och heminredning är också populära. När det gäller musik anmäler sig de flesta till el- eller akustisk gitarr.

Några markerade trendförskjutningar i deltagarnas val märker man inte hos någon av de studieförbund som tidningen har varit i kontakt med.
Kanske finns en svag tendens åt att ämnen som matlagning och friskvård ökar i utbud enligt presschef Anders Öhberg hos Studieförbundet Vuxenskolan.
– Det följer den allmänna trenden i vårt samhälle.

Även distans
Oavsett vilken kurs man fastar för kan det kännas besvärligt att binda upp sig på ett visst antal träffar på bestämda tider. Då kan kanske distanskurser, som ges via Internet, vara ett alternativ. Bland annat Medborgarskolan erbjuder distanskurser, och exempel på distanskurser som Medborgarskolan har på schemat är släktforskning, skrivarkurs och bild och foto.

Publicerad 15 January 2011 03:00