Lokaltidningens motorskribent Iva Maasing undrar varför inte någon biltillverkare inför parkeringsvärmare som standardutrustning på sina bilar.

Lokaltidningens motorskribent Iva Maasing undrar varför inte någon biltillverkare inför parkeringsvärmare som standardutrustning på sina bilar.

KRÖNIKA ”Gör parkeringsvärmare till standard!”

Av
Iva Maasing

KRÖNIKA. När nu hela landet från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr har polarklimat vore det väl skönt att stiga in i en genomvarm bil på morgonen?
Detta även om bilen står parkerad långt från ett eluttag varför den elektriska motorvärmaren, om nu bilen har en sådan, inte kan användas.

Det som behövs är en "gammaldags" parkeringsvärmare, alltså en Eberspächer eller Webasto som den vanligen kallades efter någon av de två stora tillverkarna. Den är byggd som en villapanna med brännaren matad med bensin eller dieselolja från bilens bränsletank och med motorns kylvätska pumpad genom kanaler utmed brännkammarens väggar.

Den rejält uppvärmda kylvätskan leds därefter genom motorns kylsystem och passagerarkupéns värmeelement. På vissa typer av parkeringsvärmare kan även luft värmas upp och blåsas direkt in i kupén.
Det finns bilmärken som erbjuder en parkeringsvärmare som fabriksmonterad tillvalsutrustning. Och det finns bilmärken där det inte är så omständligt och dyrt att efterhandsmontera en parkeringsvärmare.

Jag undrar bara varför inte någon tillverkare inför parkeringsvärmare som standardutrustning på sina bilar nu när en ny liten istid verkar vara i antågande.

Publicerad 17 January 2011 03:00