”Hon är ju rätt tokig”, säger Josephine Bornebusch om sin rollfigur Mickan i tv-serien Solsidan som hade nypremiär i TV4 den 16 januari. Foto: Morgan Norman/Söderberg Agentur/TV4

”Hon är ju rätt tokig”, säger Josephine Bornebusch om sin rollfigur Mickan i tv-serien Solsidan som hade nypremiär i TV4 den 16 januari. Foto: Morgan Norman/Söderberg Agentur/TV4

Solsidans Josephine Bornebusch kan inte hålla masken

”Det har blivit en del omtagningar på grund av mig”

Av
Sarah Bernshed

Sarah Bernshed

NÖJE. Josephine Bornebusch har gjort succé som den superstylade Mickan i komediserien Solsidan på TV4. Men privat är hon inte det minsta lik sin rollfigur.

Om Mickan fanns i verkligheten, skulle ni kunna vara vänner då?
– Nej, jag skulle nog inte klara av henne så länge, jag skulle nog palla en dag om året typ. Hon är ju rätt tokig.

Trodde du att serien skulle bli en så stor succé som den har blivit?
– Direkt när jag fick manuset inför första säsongen kändes det som att det här var något jag inte ville missa. Jag trodde på idén och skrattade högt flera gånger när jag läste manuset.

Gillar du själv den typ av humor som Solsidan bygger på?
– Absolut! Det är på pricken vad jag själv skrattar åt. Och jag spricker väldigt lätt när vi filmar, det har blivit en hel del omtagningar under inspelningarna på grund av mig! Ibland är det svårt att hålla masken.

Hur är det att filma intima scener med Johan Rheborg?
– Att göra den typen av scener, oavsett motspelare, kan vara riktigt jobbigt. Det blir ju så in på skinnet liksom. Men man får försöka tänka att "det här är ett jobb". Det blir så himla statiskt, och är verkligen inte upphetsande på något sätt.
– Jag tror inte att någon skådis tycker att det är så enkelt faktiskt. Men så länge man kan prata med sin motspelare brukar det funka. Och Johan Rheborg är jättefin att ha att göra med.

Om det skulle göras en film om Josephine Bornebusch - vem skulle du vilja ha i huvudrollen då?
– Hmm, det måste vara någon som känner mig väl. Claudia Galli, som ju dessutom är min moster, skulle passa bra.

Vad skulle du göra om du inte var skådespelerska?
– Då skulle jag förmodligen jobba bakom kameran. Men jag ville faktiskt bli skådis redan när var liten så jag tror att jag har hamnat rätt.

Berätta något om dig själv som de flesta inte vet.
– Det är väl att jag är en sucker för naturfilmer.

Som SVT:s Mitt i naturen?
– Njae, mer som David Attenborough och filmer på temat så slår blomman ut och liknande. Sånt tycker jag är jätteintressant.

Josephine Bornebusch

Ålder: 29, fyller 30 den 12 september Familj: Maken Erik Zetterberg som hon gifte sig med i december förra året Gör på fritiden: Hänger med vänner och familj, läser, tittar på serier. Gillar dvd-boxar och att "bara mata en hel serie".

Publicerad 17 January 2011 03:00