Välj smalt menar Lokaltidningens motorskribent Iva Maasing.

Välj smalt menar Lokaltidningens motorskribent Iva Maasing.

KRÖNIKA:

”Smalt är bäst”

Av
Iva Maasing

KRÖNIKA. Jag ska berätta en vintersaga som är helt sann. Det var en gång i tiden, närmare bestämt 1954, som Åre arrangerade sitt första världsmästerskap i utförsåkning med bland annat norrmannen Stein Eriksen vinnande störtloppet trots en rejäl vurpa.

På den tiden bodde jag i Stockholm och körde alla 65 milen upp till Åre i min lilla kantiga Ford Anglia, på grund av sin form kallad ?Ståkuren?, för att med egna ögon se hur det gick till när skidfantomerna kastade sig utför stupen.

Färden tog närmare 15 timmar, till stor del i snöfall på oplogade vägar. Anglians smala däck skar effektivt genom den nyfallna snön och däckens slitbana av mjukt naturgummi fick ett ordentligt grepp på snökristallerna varför det inte blev en enda fastkörning på hela sträckan!

Jag garanterar att det är omöjligt att göra om samma färd i nyfallen snö med en modern bil vars överbreda däck "flyter" ovanpå snön och snabbt förlorar väggreppet hur fin gummiblandning och mönster slitbanan än har.

Vad lär man sig då av denna vintersaga? Jo, att man ska välja smalast möjliga däck på vintern om man är intresserad av ett gott väggrepp på snö och is.

Om du nu inte tror på den här sagan, kolla då på rallybilar som dånar fram på snöiga och isiga skogsvägar. De har alla supersmala däck, nästan av cykeldimension! Därtill är de rejält dubbade så att de ger ett rejält väggrepp på blankpolerad is.

Publicerad 17 January 2011 03:00