Foto: Privat.

Foto: Privat.

”Om någon är skadad får de hoppa runt på ett ben”

Kronan vinner – men kämpar för att få ihop ett lag

Av
Martin Bergström

VOLLEYBOLL. Uträknade till antalet. På gränsen till att lämna walk over. Men Kronan Volleybollklubb har gjort succé och inte förlorat någon match hittills denna säsong.

Förra säsongen blev Kronan Volleybollklubb fyra i division två. Inför årets säsong var det tveksamt om klubben hade tillräckligt många spelare för att kunna ställa upp i alla matcher. När halva serien är spelad och laget leder serien utan att förlorat någon match.
– Vi hade två spelare som valde att sluta inför denna säsong. Antonija Brankovic och Åsa Strandh. Nu är vi precis åtta spelare så att vi kan få ihop ett lag till matcherna, säger tränaren Maria Ljunggren som själv spelar igen efter att förra säsongen varit mammaledig.

Hon nämner lite skämtsamt att det blir enkelt som tränare då det inte blir så svårt att plocka ut vilka spelare som ska få spela matcherna. Och några reserver under matcherna är inte att tänka på.
– Vi är så pass tränade att vi orkar spela hela matcher och om någon är skadad får de hoppa runt på ett ben eftersom man måste vara minst åtta på plan om man inte ska lämna walk over, säger hon.

Lämna walk over får man göra två gånger under en säsong för att inte uteslutas ur serien och när de planerade inför säsongen trodde Maria Ljunggren att det var kört.
– Vi tänkte att vi skulle behöva lämna walk over flera gånger under hösten, men alla har verkligen ställt upp trots att de har jobb och familjer. Vi har spelat alla matcher, säger hon.
Och som de spelat. Med så litet manskap kan laget inte träna på alla spelövningar under sina egna träningar. Vissa defensiva spel har inte fungerat. Men laget vinner ändå.
– Vi har varit väldigt bra i offensiven. Det har varit vår styrka under säsongen, säger hon.

Målsättningen inför säsongen var att ha kul. Få ihop ett lag och kunna spela matcherna. Nu har de ändrat om och vill vinna serien.
– Vi hade inga förväntningar inför säsongen, men nu har det gått så bra och nu har vi vunnit mot alla lag, så vi vill vinna serien, säger hon.
Det skulle innebära kval till division ett. Ett tufft steg enligt Kronan-tränaren.
– Vi skulle nog kunna spela jämnt med de flesta lagen, men det krävs mer av oss själva. Fler träningar och en större satsning, så vi får se hur det blir med det, säger Maria Ljunggren. 

Publicerad 19 January 2011 08:00