NYFÖRVÄRV. Peter Oltner tillför AIF:s unga trupp rutin och garnnystanteknik. Foto: Mikael Öhrn

NYFÖRVÄRV. Peter Oltner tillför AIF:s unga trupp rutin och garnnystanteknik. Foto: Mikael Öhrn

Peter Oltner lirar helst i sina polares närhet

Lämnade BoIS och elitfotbollen redan som 23-åring

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA/RÖDA TRÅDEN. Polarna har alltid betytt mycket för Peter Oltner. Därför valde han redan som 23-åring att börja varva ner, trots att han var ordinarie i BoIS. I år är han åter tillbaka i Asmundtorp där allting en gång i tiden började.

Redan som 15-åring lämnade Peter Oltner AIF för att söka lyckan i BoIS. Där fick han vara med om såväl degraderingar och uppflyttningar, som ett nederlag i kvalet till Allsvenskan mot Trelleborg 1998. Det blev en allsvensk match i derbysegern med 1-0 borta mot HIF 1994.
– Jag och två andra var ungdomsproffs i Malaysia det året. Det var en fantastisk resa och allt som man fick uppleva där, men samtidigt visste man att det fanns yngre spelare i A-laget, som vi låg lite på samma nivå med, som fick spela allsvensk fotboll. Man hade kanske kunnat få några fler matcher på sitt register, men upplevelsen i Malaysia var ändå oslagbar, säger Peter Oltner.

Känner ingen bitterhet
Det var året efter kvalförlusten mot Trelleborg som han valde att dra ner på satsningen och göra sin andra sejour i AIF.
– Med facit i hand är det med lite delad mening om jag verkligen skulle ha slutat eller gett det några år till, men det var i det stadiet i livet att jag inte var beredd att lägga den tiden och den försakning som man måste göra för att lyckas hela vägen. Jag känner ingen bitterhet utan jag gjorde mitt val och valde kompisarna och att ha lite roligt.
Efter att tillsammans med sina barndomsvänner ha varit med och tagit AIF från femman till trean bytte Peter Oltner AIF mot Kågeröd.
– Det var också kompisar som jag umgicks privat med som gick dit och då följde jag efter. Sen var jag fast där i sex år. Jag har rätt lätt att skaffa mig ett hjärta i klubben där jag spelar, säger Peter Oltner med ett leende.

Viktiga bekanta
I år är det så åter dags att göra comeback i AIF.
– Det känns jätteinspirerande med tanke på att jag är uppväxt och fostrad i klubben och att då få kunna återvända på äldre dagar för att ge tillbaka och bidra med lite rutin. Och just att avsluta sin karriär där den började och sluta cirkeln känns fantastiskt, säger Peter Oltner som svar på Magnus Sjöbloms fråga om hur det känns att vara tillbaka i AIF.
Den nya tränartrojkan jobbar även ihop.
– Det är det som är så fantastiskt med fotboll, att man får en bekantskapskrets som är oerhört viktig även vidare i livet. Därför är fotboll mer än bara fotboll för mig, säger Peter Oltner.

Foto: Mikael Öhrn

Foto: Mikael Öhrn

Namn: Peter Oltner Ålder: 34 Bor: Landskrona Familj: Gift med Viveca och har dottern Bella, 2 år. Mest spännande i mitt liv just nu: Det är Bella, hon förgyller varenda dag. Går just nu mest i stereon: Shakira, framför allt låten ”Waka Waka” som är Bellas favoritlåt. Hon älskar att dansa till den och hon får upp den gamle också. Fångar just nu främst mitt intresse i vardagsrumssoffan: All sport, På Spåret och Solsidan så klart. Ligger just nu på mitt nattduksbord: Snusdosa, fjärrkontroll och barnböcker. Det här gör jag i köket: Den enda rätten jag är något så när duktig på är Spagetti Bolognese. Om jag fick välja en superhjältekraft: Att aldrig behöva sova hade vart helt fantastiskt och ändå kunna leva ett normallångt liv. Uppfinning jag inte hade velat vara utan: Elektriciteten, man hade missat många matcher annars. Skulle jag helst vilja träffa: Min familj så mycket som möjligt, ibland känner jag att tiden inte räcker till. Skicka vidare: Fredrik Tiitus, delägare på Hamnkrogen på Ven: ”Hur ser framtiden ut för Hamnkrogen och gynnas den av Vens lokala och nu världskända varumärken?”

Publicerad 21 January 2011 11:14