Ingen station i sikte

FTI anser att kundunderlaget är för litet

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

HÄRSLÖV/VADENJÖ. Flera av Härslövs- och Vadensjöborna saknar sina återvinningsstationer, men de lär inte återkomma inom den närmaste framtiden. Enligt Förpacknings & Tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för återvinningsstationerna är kundunderlaget för litet.

– Vi vet att Härslöv har kommit upp när vi har haft samtal med kommunen, men vi har sagt nej för vi räknar med att vi inte får tillräckligt med material på en ort av den storleken. Det finns inte med i planen att det ska byggas där, säger Anneli Viberg, regionchef på FTI.
Kriteriet som FTI har för att det ska finnas en återvinningsstation är att det finns en året-runt-öppen butik eller bensinstation som har livsmedel.
– Det måste finnas ett visst underlag för att man ska kunna tömma behållarna med en viss frekvens, säger hon.

Hur ser du på miljöaspekten med långa bilresor till Landskrona?
– Tanken är att man ska ta med soporna när man ändå har andra ärenden, som att handla. Vi har redan en station på ICA Kvantum och har en dialog med Coop Forum om att sätta en på deras parkering, säger Anneli Viberg.

Högni Hansson, miljöchef vid Landskrona stad hoppas på en förändring.
– Vi vill helst ha grindhämtning, det vill säga att sopbilen kommer och hämtar avfallet hos varje hushåll. Det ökar insamlingskraven och renheten också, för då ser man att det just är Svensson som har slarvat. Det är modellen som man tillämpar i Helsingborg, men då får abonnenten förstås betala lite mer, säger han.

Publicerad 24 January 2011 09:34